Jelentősen nőhetnek a hitelkártya-veszteségek az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az amerikai hitelkártya-kibocsátókat már az Egyesült Államok gazdaságtörténetének eddigi leghosszabb fellendülése idején is rekord veszteségek érték. Egyelőre nem tudni, hogy a gazdaság jelenlegi megtorpanásával milyen mértékűre duzzadnak e társaságok veszteségei - áll a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő jelentésében, azonban a háztartások (részvényekből és befektetési alapokból származó) veszteségeit tekintve elképzelhető, hogy a helyzet tovább romlik.
Vágólapra másolva!

A Standard and Poor's összefoglalója szerint az amerikai fogyasztók a fellendülés idején megtanulták, hogy lehet a lehetőségek felett élni. Mára az ország történetének eddigi legnagyobb magánadósság-hegyét halmozták fel, egy átlagos amerikai háztartás eladósodottsága az adózott jövedelem 107 százaléka, az adósságszolgálat pedig meghaladja az adózott családi jövedelmek 14 százalékát. (Az eladósodottsági mutatókat nagyobb részben a jelzálog-kölcsön produkálják.) A fogyasztók rendre jövedelmük felett költenek: a megtakarítási ráta az 1992-ben mért 9 százalékról 2001 első felében mínusz 1 százalékra süllyedt.

A jelentés szerint a háztartások eladósodásával párhuzamosan meredeken emelkedik a hitelkártya-használat aránya is. Tavaly az összes magánfogyasztói vásárlás ellenértékének 33 százalékát terhelték hitelkártyára az amerikaiak a 20 évvel ezelőtti 3,3 százalék helyett, s ugyanezen idő alatt a készpénzes kiskereskedelmi kifizetések aránya 58 százalékról 14 százalékra esett vissza.

A Standard and Poor's előrejelzése szerint az amerikai gazdaság ugyan elkerüli a recessziót, de csak nagyon kevéssel. A tavalyi 5 százalékos éves GDP-növekményt az idén 1,7 százalékos gazdasági növekedés követi. A munkanélküliség a tavalyi 4,3 százalékos 30 éves mélypontról máris 4,5 százalékra emelkedett.

A veszteségráta, vagyis a végképp leírható rossz hitelkártya-adósságok aránya az idén várhatóan 6,6 százalék lesz a tavalyi 5,6 százalék után.

Az már egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő korábbi jelentéséből derült ki, hogy a részvénybefektetések hozadékára alapozott amerikai magánfogyasztási tervek várt fedezete a tőzsdei árfolyamzuhanások miatt nem teremtődött meg. A Moody's nemrégiben közölt becslése szerint a márciussal végződött fél évben az amerikai háztartások részvényben és befektetési alapokban tartott befektetéseinek piaci értéke 2300 milliárd dollárral zuhant, vagyis a kisbefektetők tőzsdei vesztesége alig maradt el az ugyanezen idő alatt alkalmazotti bérként és juttatásként kifizetett 2450 milliárd dollártól.

(MTI)

Ajánlat:

Standard and Poor's

Moody's