Keményebb uniós szankciók a hitelkártya-hamisítók ellen

Vágólapra másolva!
Az EU-országokban évente átlagosan 600 millió euróra becsülhető a hitelkártyákkal elkövetett különféle csalások összege - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből. A jövőben az EU végrehajtó szerve nemcsak a hitelkártyával elkövetett visszaélések ellen kíván frontális támadást indítani, de erélyesebb fellépést tervez a hitelkártyák és általában mindenféle készpénzkímélő fizetési eszköz hamisítói ellen is.
Vágólapra másolva!

Az EU-országokban évente átlagosan 600 millió euróra becsülhető a hitelkártyákkal elkövetett különféle csalások összege - állapította meg az Európai Bizottság, amely hétfőn három évre szóló programot jelentett be az ilyen visszaélések elleni hatékonyabb fellépésre.

Az éves becsült összeg e szektor forgalmának csak a töredékét, 0,07 százalékát jelenti ugyan, de nagysága tavaly 50 százalékkal emelkedett, elsősorban a telefonon és az interneten bonyolított ügyletekkel kapcsolatos visszaélések terjedése miatt.

Bizottsági tájékoztatás szerint az EU végrehajtó szerve nemcsak a hitelkártyával elkövetett visszaélések ellen kíván frontális támadást indítani, de erélyesebb fellépést tervez a hitelkártyák és általában mindenféle készpénzkímélő fizetési eszköz hamisítói ellen is. Az egyik első lépésként egységes ügyfélszolgálatot hoznak létre, amelynél az unió bármely tagországában ugyanazon a telefonszámon lehet bejelenteni a kártyák elvesztését vagy ellopását.

A bizottság álláspontja szerint az ilyen visszaélésekkel kapcsolatos problémák kezelése elsősorban a készpénzkímélő fizetési rendszereket működtető társaságok felelőssége. A hitelkártya-csalások azonban az egységes uniós piac működésének hatékonyságát is rontják, és fékezik az elektronikus kereskedelem kibontakozását. A visszaélések elleni harcban ezért az uniós szerveknek is szerepet kell vállalniuk, például a szükséges információs rendszerek megteremtésének támogatásával és azzal, hogy egyeztetett megelőző intézkedésekre ösztönzik a tagországokat - mondták a bizottság illetékesei.

Frits Bolkestein belső piaci kérdésekért felelős bizottsági tag szerint a hitelkártyával elkövetett csalások és a hamisítások terjedése mindenkit érint, de eddig elsősorban a tagországokon belüli fizetésekkel kapcsolatban hoztak intézkedéseket. A több országot érintő visszaélések szaporodása viszont már európai, sőt nemzetközi szintű fellépést tesz szükségessé, annál is inkább, mert a bűnözők rendszerint csúcstechnológiával dolgoznak - mondta a biztos.

(MTI)

Ajánlat:

EU