Áfamentes a műtárgybehozatal

Vágólapra másolva!
Január elsejétől megszűnt a külföldről Magyarországra behozott műtárgyak áfa-fizetési kötelezettsége. Szakértők szerint ezzel jelentősen javult az esély arra, hogy jó nevű magyar festők alkotásai hazakerüljenek.
Vágólapra másolva!

Virág Judit művészettörténész, a Mű-Terem Galéria vezetője szerint az áfamentesség bevezetésével megszűnik az az egyoldalú, külfödre irányuló kereskedés, amely az utóbbi éveket jellemezte.A szakértő elmondta: jó nevű, kvalitásos magyar festők alkotásai eddig azért nem kerültek haza, mert a 25 százalékos általános forgalmi adó gyakorlatilag elvitte a hasznot. Ezért a galériáknak például le kellett mondaniuk Munkácsy Mihály, Aba Novák Vilmos és Rippl-Rónai József alkotásainak megvásárlásáról.

Nagy Györgyné, a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Rt. lakberendezési és aukciós üzletágának helyettes vezetője elmondta: az elmúlt évtizedekben sok régiség vándorolt ki legálisan, vagy illegálisan az országból. Az igazgatóhelyettes véleménye szerint az áfa-törvény módosítása egyértelműen elősegíti, hogy ezek a festmények, műtárgyak visszakerüljenek Magyarországra.

(MTI)