Vágólapra másolva!
Csökkent 7100-zal a regisztrált munkanélküliek száma augusztusban az előző hónaphoz képest, így a hónap végén 369700 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központokban - tette közzé a Gazdasági Minisztérium pénteken sajtótájékoztatón. Az egy évvel korábbihoz képest 27 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.
Vágólapra másolva!

A regisztrált munkanélküliek száma alapján számított országos mértéket az év eleje óta nem tesznek közzé, a megyei rátákban még mindig igen nagy a különbség. Így például Budapesten 2,9 százalékos az augusztusi ráta, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig 19,6 százalékos. Egy évvel korábban ezekben a régióban 3,7, illetve 18,9 százalékos volt a munkanélküliek aránya.

A tartósan egy éve vagy azon túl munkanélküliek száma 102 ezer volt augusztus végén, ez mintegy 1600-as növekedés az előző hónaphoz és 5400-as növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A gazdaság élénkülésére utal, hogy a munkáltatók által támogatás nélkül igényelt dolgozók száma 23 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi keresletet.

Az egy évvel korábbihoz képest több mint 20 százalékkal bővült az ilyen álláshelyek száma az észak-magyarországi régióban is. A megelőző hónapok állásbejelentéseivel együtt augusztusban összesen 90600 álláshelyet kínáltak a munkaügyi központok. Ebből a hónap során 36700 szűnt meg betöltéssel vagy visszavonással és 53900 maradt betöltetlen.

A sajtótájékoztatón szó volt a külföldiek magyarországi munkavállalásáról. Az első félév során több mint 17 ezer egyéni munkavállalási engedélyt adtak ki a munkaügyi központok külföldi állampolgároknak. Így - a még érvényes engedélyekkel együtt - a félév végén 30638 külföldi állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel.Ez a létszám hozzávetőlegesen megfelel a magyar állampolgárok közül külföldön dolgozók számával.

A külföldiek munkavállalása továbbra is csaknem 70 százalékban a fővárosra és Pest megyére koncentrálódik, de egyre nagyobb szerephez jut az agglomeráció is. Sok, ezernél több a kiadott, illetve az érvényben lévő engedélyek száma Csongrád, Győr-Moson-Sopron, illetve Komárom-Esztergom megyében. Legnagyobb arányban, 50,4 százalékban román állampolgárok alkotják a külföldi munkavállalókat. Sokan, 14,2 százalékban érkeznek a szovjet utódállamokból, többségükben Ukrajnából. Az EU-tagországokból érkező munkavállalók aránya 8,8 százalék.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium