Malév: 7,5 milliárd veszteség

Vágólapra másolva!
A Malév Rt. éves rendes közgyűlése, hétfőn elfogadta a társaság 103 milliárd forintos bevételéről, illetve a 7,5 milliárd forintos veszteségéről számot adó 2001. évi beszámolóját, valamint az Átfogó Átalakítási Program végrehajtásáról szóló igazgatósági időarányos jelentést - adta hírül a légitársaság közleménye.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a 2000. évi mintegy 10 milliárd forintos veszteséget követően, a 2001 júniusában elindított átalakítási program keretén belül a Malév Rt. az elmúlt év végéig 5,6 milliárd forint tervezett veszteséggel számolt. A szeptember 11-ei eseményeket követő nemzetközi válság hatására azonban világossá vált, hogy ez a célkitűzés nem tartható, és a társaság 103 milliárd forintos árbevétel mellett mintegy 7,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2001. évet.

A légiközlekedés elhúzódó nemzetközi válságának hatására a Malév üzleti bevételei 2002-ben várhatóan a tavalyi szinten alakulnak majd. A társaság költségei ugyanakkor a tervek szerint 7,9 milliárd forinttal (mintegy 7 százalékkal) csökkennek, így a tevékenységek eredménye összességében 8,4 milliárd forinttal javulhat. A mérleg szerinti veszteség várhatóan 2,3 milliárd forintra csökken az idén. Ebben - a tervek szerint - kiemelkedő szerepet játszik majd az üzleti tevékenység veszteségének jelentős, a bázis időszakhoz képest 8,7 milliárd forintos (77 százalékos) mérséklődése.

A működés elmúlt évekre jellemző veszteségesének megállítására és a folyamat megfordítására 2001. tavaszán a Malév Rt. tulajdonosa és menedzsmentje átfogó átalakítási folyamat elindítását határozta el, amelynek segítségével rendezi a vállalat helyzetét és megteremti a hosszú távú gazdaságos működés feltételeit - áll a közleményben. A 19 projektet tartalmazó program végrehajtása tavaly júniusban kezdődött meg, augusztus végére az első hullámban tervezett feladatok végrehajtása ütemes volt. Ekkor a szeptember 11-i terrortámadás az egész folyamat újratervezésére késztette a társaság vezetését.

A válság hatásának mérséklésére a társaság vezetése azonnali intézkedéseket hozott, egyebek mellett felgyorsította az átalakítási program végrehajtását. A közlemény szerint a program eddig megvalósított intézkedéseinek hatása éves szinten 8,2 milliárd forintot jelent. Mivel a program év közben kezdődött, ebből az összegből csak 1,6 milliárd forint javította a 2001. év eredményét. A Malév csoport létszáma 4239 főről 3751-re csökkent. A Társaság közgyűlése újraválasztotta az Igazgatósági tagokat, s egyben az Igazgatósági tagok sorába delegálta Váradi József vezérigazgatót.

(MTI)

Ajánlat:

Malév

Korábban:

A Malév lehetőségei és kihívásai az EU-ban
(2002. április 10.)

Menetrendi változások és jegyáremelés a Malév-nál
(2002. március 26.)

Jelentősen csökkenhet a Malév vesztesége
(2002. március 18.)

5-10 százalékos tarifaemelés a Malévnál
(2002. március 04.)

2002. április 22. 16:06