Kismértékben nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Februárban az ipari termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint havi összevetésben 0,1 százalékkal nőtt, míg éves összehasonlításban nem változott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai szerint januárban a termelés 0,7 százalékkal csökkent, míg tavaly februárban 9,8 százalékkal bővült éves szinten.

Idén az első két hónapban az ipari export 0,6 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, ezen belül az ipari vámszabad területeken működő szervezeteknél jelentősebb mértékű, 5,6 százalékos csökkenést regisztráltak. Az ipar január-február havi belföldi értékesítése 2,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2001 első két hónapjában.

Februárban a feldolgozóipari termelés 1,3 százalékkal nőtt, a villamos energia-, gáz-, gőz- és víz ellátás teljesítménye 5,6 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét képviselő villamosgép-, műszergyártás stagnált. A feldolgozóipar másik két jelentős súlyt képviselő ágazata közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelés 1,7 százalékkal haladta meg a 2001 februári szintet, a járműgyártásé 4,3 százalékkal csökkent.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben - 33,4 százalékkal - a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás termelése emelkedett.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában 2 százalékos létszámcsökkenés mellett 2,2 százalékkal volt magasabb, mint 2001 azonos időszakában.

(MTI)

Ajánlat:

KSH