Visszamenőleges nyugdíjemelésről döntött a kormány

Vágólapra másolva!
A kormány keddi ülésen 4,5 százalékos, januárig visszamenőlegesen érvényes nyugdíjemelésről döntött. Az idén eddig kézhezkapott nyugdíjak és az emelt összeg közötti különbözetet júniusban, egy összegben kapják meg az érintettek. A nyugdíjasok és a nyugdíj jellegű ellátásban részesülők így 11 745 forintot kapnak majd kézhez.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fogyasztói árak és a nettó keresetek alakulása miatt a vonatkozó törvény értelmében 13,5 százalékos éves nyugdíjemelési kötelezettsége van a kormánynak. A kormány számítása értelmében idén 5,5 százalékkal nőnek majd a fogyasztói árak és 15 százalékkal a nettó keresetek.

Az átlagnyugdíjak összege idén 43 500 forint volt, így júniusban egyszeri juttatásként 11 745 forinttal gazdagodik 2 millió 700 ezer nyugdíjas. A döntés érinti a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülőket is, ami további 500 ezer főt jelent.

A nyugdíjminimumhoz kötött ellátásban részesülők ugyancsak júniusban egyszeri, 10 500 forintos juttatásban részesülnek. Varga közlése szerint júniusban 40 milliárd forintot fizetnek ki a kormánydöntés értelmében, amely az egész évre 73,8 milliárd forint kifizetését jelenti. Erre az adó- és járulék-bevételi többlet teremti meg a forrást - mondta Varga.

A miniszter elmondta, hogy nem juttatásról, hanem a törvényi kötelezettség betartásáról van szó. Újságírói kérdésre, miszerint a törvény novemberre írja elő a nyugdíjemelés megállapítását, Varga elmondta, hogy a tavalyi évben is júniusban emelték meg a nyugdíjak összegét.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Meglepő bejelentés a nyugdíjemelésről
(2002. április 12.)

GKI: nem tartható a jegybank inflációs célja
(2002. március 21.)