Rendkívül olcsó a magyar munkaerő

Vágólapra másolva!
Az OECD négy, közép-európai tagállama közül Magyarországon a legalacsonyabb a munkaerő költsége dollárban számítva, és az elvonások aránya itt a legmagasabb - írja a Világgazdaság keddi számában.
Vágólapra másolva!

Magyarországon egy átlagos jövedelmű munkás alkalmazása 2000-ben 12 400 dollár volt éves szinten; ugyanez a térség többi OECD-tagállamában 13 145-17 832 dollárba került. A legolcsóbb uniós országban, Görögországban a munkáltatónak évi 18 852 dollárba került egy átlagos dolgozó alkalmazása. A gazdaságfejlesztési szervezet tagállamai közül egyébként a hazainál csak Mexikóban olcsóbb a munkaerő.

A szervezet összegzéséből kiderül: egy egyedülálló munkás Magyarországon a rá jutó bérköltség 48 százalékát kapja kézhez, míg Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban ez az arány 57-58 százalékos. Kétgyerekes, kétkeresős családban élő kollégája a bérköltség több mint 60 százalékát kapja meg Magyarországon, csakúgy, mint Lengyelországban; Csehországban és Szlovákiában ez az arány 10-14 százalékponttal magasabb.

A Világgazdaság megjegyzi: az OECD elemzése 2000-es adatok alapján készült, de a tagországokban tavaly nem változtak jelentősen a jövedelemadók és egyéb terhek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OECD