A Gazprom hamis adatközléssel vádolja a PricewaterhouseCoopers-t

Vágólapra másolva!
Több keresetet nyújtott be a Gazprom egyik kisebbségi tulajdonosa a PricewaterhouseCoopers (PwC) ellen. A vádak szerint az energiacég könyvvizsgálója jelentéseiben hamis és félrevezető megállapításokra jutott - írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A kereseteket a Hermitage Capital Manangement Fund (HCMF) indította, amely az állami többségi tulajdonban lévő orosz gázipari óriás egy kisebbségi részvényese.

Azért indítottunk több keresetet a PWC ellen, mert tudatni szeretnénk a könyvvizsgálókkal, hogy Oroszországban vannak szabályok és törvények, és ezek megszegése komoly következményekkel jár - mondta a BBC-nek a vezérigazgató, William Bowder.

A HCMF ügyvédje, Alexander Dobrovinsky szerint egyértelműen megtévesztő könnyvizsgálói jelentésekről van szó. A PwC olyan jelentéseket hozott nyilvánosságra, amelyek ellentmondanak a számukra rendelkezésre álló tényeknek - mondta. A PricewaterhouseCoopers assig nem kommentálja részletesen a Gazprom vádjait, amíg a társaság jogászai nem vizsgálják meg a keresetet.

A Hermitage egyébként egyidejűleg egy külön beadványban arra kérte az orosz pénzügyminisztériumot, hogy függessze fel a PwC könyvvizsgálói engedélyét Oroszországban.

A vádakat alátámasztandó, a Hermitage keresetében utal néhány olyan, "nem-kereskedelmi" tranzakcióra, amely a Gazprom, és a szintén orosz Itera gázcég között zajlott le, és amelyek a nyilvánvaló bizonyítékok ellenére nem, vagy nem megfelelően szerepelnek a PwC kimutatásaiban.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Gazprom

PricewaterhouseCoopers

Korábban:

Könyvvizsgálói botrányok a Gazprom körül
(2001. február 7.)