Itthon 2006-tól jönne az euró

Vágólapra másolva!
Járai Zsigmond szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügypolitikája elősegíti, hogy Magyarország akár már 2006-ban bevezethesse az eurót. A jegybankelnök vitatta azokat az érveket, mely szerint érdemes lenne tovább várni a valutauniós csatlakozással, sikeresnek nevezte a magyar inflációs politikát, és még erre a félévre 5 százalékosra várja a pénzromlást, amely ugyanakkora marad az év végéig.
Vágólapra másolva!

Az MNB jól szolgálja a kormány törekvését, hogy a 2004-re tervezett európai uniós csatlakozás után Magyarország minél gyorsabban, legkorábban 2006-ban tagja legyen az európai pénzügyi és gazdasági uniónak is - mondta Járai Zsigmond a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) és a Bank of England szervezte nemzetközi konferencián Londonban.

Járai hangsúlyozta: a magyar kormány és az MNB elfogadta a nemzetközi pénzügyi szakemberek tanácsát, hogy a tagjelöltek az EU-csatlakozás után legalább két évet töltsenek el az euróövezetbeli tagságra felkészítő ERM II. árfolyamrendszerben. Magyarországnak azonban nem lesz szüksége ennél hosszabb átmeneti időre - hangoztatta Járai. (A két év kötelező és nem választható, és ez alatt az idő alatt végig teljesíteni kell a maastrichti kritériumokat - a szerk.)

A jegybankelnök emlékeztetett: a közelmúltban a Nemzetközi Valutaalap, a kelet-európai piacgazdasági átalakulást segítő londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint az Európai Bizottság szakemberei is reálisnak ítélték a magyar törekvést, és úgy vélték, hogy a kelet-európai tagjelöltek közül Magyarország és Észtország 2006-ra érett lesz az euró bevezetésére.

Járai vitába szállt a valutauniós központi bank, az Európai Központi Bank (EKB) szakemberei által hangoztatott aggodalmakkal, hogy a bővítés megnehezítené az EKB pénzügypolitikájának alakítását. Úgy vélte, a tagjelöltek gazdasági mérete túl kicsi, az általuk támasztott esetleges inflációs nyomás túl csekély ahhoz, hogy belépésük komoly hatással legyen a valutaunióra. Hangoztatta: Magyarország jelezte az EKB-nak, hogy a bank zökkenőmentes működőképessége érdekében hajlandó elfogadni minden életképes javaslatot, például a tagállamok kisebb csoportokra való osztását és rotációs alapon való részvételüket az EKB kormányzótanácsában.

A jegybankelnök sikeresnek nevezte az inflációs célkövető politika magyarországi meghonosítását. Szerinte sikerült a pénzromlás mértékét gyorsan csökkenteni, így az infláció még az első félévben 5 százalék alá csökken tizenkét hónapra. Kijelentette: a vártnál korábbi olajár-emelkedés miatt valószínűleg nem teljesíthető a 2002 végére kitűzött tizenkét hónapra számított 4,8 százalékos inflációs prognózis, az egy-két tizedponttal magasabb lesz.

(Magyar Hírlap)