Egyre többen nyitnának folyószámlát

Vágólapra másolva!
Tovább erősödik a bankok pozíciója, ugyanis a felnőtt lakosság egyharmada szándékozik igénybe venni valamilyen új banki szolgáltatást a következő egy-két évben. Legtöbben forint alapú folyószámlát nyitnának, vagy bankkártyát szeretnének igényelni. Többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet a bankok ügyfeleiről az elmúlt évben végzett, négy alkalommal 1000-1000 fő megkérdezésével készült elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az elemzésből kiderül, hogy legnépszerűbb banki szolgáltatás a folyószámla, amivel a válaszadó 14 éven felüliek 54 százaléka rendelkezett tavaly, szemben az előző évi 43 százalékkal. A bankkapcsolattal rendelkezők 80 százaléka beletartozik ebbe a körbe. A folyószámlával rendelkezők jellemzően 20-39 évesek, többségük legalább középfokú végzettségű, havi nettó 100 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban él és 20 ezer lakosúnál nagyobb városban, illetve Budapesten lakik.

A GfK vizsgálatából kiderül, hogy a bankkártya térhódítása a legdinamikusabb, hiszen míg 1998-ban a megkérdezettek teljes körén belül csak 14 százalék rendelkezett bankkártyával, addig rá egy évre 21, tavalyelőtt 32, múlt évben pedig már 44 százalék.

Hitel- vagy kölcsönszerződést lakásra, áruvásárlásra, személyi célokra a bankkapcsolatokkal rendelkezők 13 százaléka kötött a múlt évben. Az átlagosnál nagyobb arányban a 30-49 évesek, szakmunkás végzettségűek és vidéken élők.

Lekötött forint vagy devizabetétet a bankkapcsolatokkal rendelkezők 12 százaléka mondhat magáénak. Ennél a szolgáltatásnál felülreprezentáltak az 50 évesnél idősebbek, legalább középfokú végzettségűek, akik 20 000 lakosúnál nagyobb vidéki városban, havi nettó 140 000 forintnál több jövedelmű háztartásban élnek.

A válaszadók 7 százaléka vásárolt tavaly valamilyen értékpapírt. Közöttük felülreprezentáltak az egyetemet vagy főiskolát végzettek, vidéken havi nettó 100 000 forintnál nagyobb jövedelmű háztartásban élők

Ugyanakkor némileg átrendeződött a pénzintézetek ügyfélszerkezete. A megkérdezettek 13 százaléka lett ügyfele valamelyik pénzintézetnek az elmúlt év során. Döntő többségük bankkártyás forint alapú folyószámlára kötött szerződést. Második helyen a bankkártya nélküli folyószámla szerepel, majd a takarékbetétkönyv és a lekötött forintbetét.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK Piackutató