Drágulhat az olaj a venezuelai általános sztrájk nyomán

Vágólapra másolva!
Határozatlan ideig folytatni kívánják az általuk hirdetett, kétnapos általános sztrájkot a szakszervezetek Venezuelában. A demonstráció nemcsak súlyos politikai válsághoz, de a világpiaci olajár drágulásához is vezethet, mivel Venezuela a világ negyedik legnagyobb olajexportőre.
Vágólapra másolva!

Szerda este Venezuela szakszervezeti vezetői bejelentették: határozatlan ideig folytatni kívánják a kedden kezdődött általános sztrájkot. A munkabeszüntetéssel az ellen tiltakoznak, hogy Hugo Chavez elnök új vezetőséget nevezett ki az állami olajvállalat élére. Az államfő egyelőre hajthatatlan, és Carlos Ortega szakszervezeti vezető szerint akár erőszakot is alkalmazhat az utcai demonstrációk során - írja a BBC.

Tovább drágulhat az olaj a világpiacon

Venezuela a világ negyedik legnagyobb olajexportőre, és a kivitelét a közelmúltban drasztikusan korlátozó Irakkal együtt összesen 4,5 millió hordónyi "fekete arannyal" jelent meg a közelmúltig a világpiacon naponta. A dél-amerikai ország napi mintegy egymillió hordó olajat ad el az Egyesült Államoknak.

Az állami olajcég egyik vezetője szerdán ismerte be először, hogy az általános sztrájk érinti az ország olajkivitelét. A beismerés gyakorlati és lélektani hatására a nyersanyag tovább drágulhat a világpiacon.

Polgárháborús készülődés

Jose Vincente Rangel védelmi miniszter szerint az általános sztrájk az elnök elmozdítását célzó konspiráció része, Ortega pedig nyilatkozatában felkérte a hadsereget, hogy kényszerítse az elnököt a sztrájkolók követeléseinek teljesítésére, válsághelyzetben pedig álljon a tiltakozók mellé.

Chavez elnök keddi televíziós beszédében azzal vádolta a demonstrálókat, hogy őt meg akarják buktatni, az országot pedig bizonytalanságba akarják sodorni. Az államfő hozzátette: "kivonom a kardom az összeesküvők ellen".

A BBC tudósítása emlékeztet: az országban tavaly december elején sikeres általános sztrájkot tartottak a minimálbér 20 százalékos emelése érdekében.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Irak egy hónapra felfüggeszti olajexportját
(2002. április 8.)

Háború az árdrágítók ellen Venezuelában
(2002. február 19.)