A vállalatok nem kapkodnak a végzős közgazdászok után

Vágólapra másolva!
Vége az aranykornak, amikor a friss diplomások néhány óra elteltével zsíros állással a zsebükben távozhattak a Közgáz állásbörzéjéről. Az idei Karrierexpón az derül ki: egyre több végzős közgazdász vadászik egyre kevesebb állásra. A szervezők a kereslet visszaesését elsősorban a világgazdaság lelassulásának számlájára írják.
Vágólapra másolva!

Négy-öt évvel ezelőtt a frissen végzett közgazdászok még azzal a biztos tudattal készülhettek a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) tavaszi állásbörzéjére, hogy néhány gyors interjú után szerződéssel a zsebükben távozhatnak. A gyors elhelyezkedésről és az akár több százezer forintos fizetésekről szóló történetek azonban mára már a legendák homályába vesznek: egyre többen vadásznak egyre kevesebb állásra.

Az idei Karrierexpóra látogató végzősöknek legelőször is azzal kell szembesülniük, hogy lényegesen kevesebb cég vadászik rájuk, mint tavaly. A 2001 tavaszán még több mint 80 cég 2500 állását kínáló rendezvényen az idén csupán 60 cég jelent meg, és csupán 900-1000 betöltésre váró álláshelyet jelentettek be a BKÁE karrierirodájánál. A legtöbb vállalat csupán néhány munkatársat keres, és ritkaságszámba megy az olyan cég, mint az Auchan hipermarketlánc, amely 100-150 állást kínál. Emellett csupán a nagy könyvvizsgáló cégek, mint az Ernst & Young vagy a PricewaterhouseCoopers kerestek - a korábbi évekhez hasonlóan - 40-50 friss diplomás munkatársat. A kereslet szűkülése leglátványosabbnak a pénzügyi szférában mutatkozik meg: míg korábban számos pénzintézet toborozta munkatársait a Közgáz falain belül, addig az idén három bank bérelt magának standot, és ők is csupán 5-7 állást kínálnak.

A standról standra járó fiataloknak hamar le kell vonniuk a tanulságot: sok cég csupán reprezentációs céllal érkezett a szerdán nyílt rendezvényre, nem pedig konkrét állásajánlattal. A nagy köteg önéletrajzzal felfegyverkezett Papp Viktória például a leggyakrabban azt hallhatta: majd jelentkezünk, ha lesz valami. A miskolci egyetemen idén végző közgazdász csupán kevés aktuális állásajánlattal találkozott, a legtöbb standnál csak a cég adatbázisába kerülhetett be önéletrajza leadásával és a megfelelő formanyomtatványok kitöltésével.

A kereslet visszaesése, amelyet Csaba Attila, a Karrierexpo fő szervezője a világgazdaság lelassulásával magyaráz, a friss diplomásoknak ajánlott kezdő fizetésekre is rányomta a bélyegét. Míg a jelenleg sokkal kapósabb mérnökök - a múlt heti műegyetemi állásbörze tanúsága szerint - akár bruttó 200-250 ezres kezdőbérre is igényt tarthatnak, addig a pályakezdő közgazdászoknak a legtöbb munkaadó csupán bruttó 170-200 ezret kínál, s kivételesnek számít az ennél magasabb kezdőfizetés.

Márk Edina

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Karriercentrum
(az Üzlet Negyed szolgáltatása)