Nem lassul a külkereskedelem növekedése a Külügyminisztérium szerint.

Vágólapra másolva!
Az idei év első feléig a kedvezőtlen külpiaci konjunktúra miatt nem fordul meg a tendencia - áll Külügyminisztérium közleményében. A közlemény szerint január-februárban a kivitel értéke 5,420 milliárd euró volt. Ez 4,5 százalékkal több, mint 2001 azonos időszakában.
Vágólapra másolva!

A behozatal értéke 3,1 százalékkal nőtt az előző év január-februárjához képest, és elérte a 6,073 milliárd eurót. A külkereskedelmi forgalom passzívuma január-februárban 653 millió euró volt, 52 millióval kevesebb, mint tavaly az első két hónapban.

Az ipari termékek exportja 3,4 százalékkal bővült, míg az élelmiszergazdasági kivitel növekedése meghaladta a 20 százalékot.

A fejlett országokba irányuló kivitel 4,0 százalékkal nőtt, míg a behozatal 3,3 százalékkal csökkent. A közép - és kelet-európai országokba a magyar export 5,0 százalékkal, az onnan származó import 3,4 százalékkal nőtt. A fejlődő országokba irányuló magyar kivitel 16,1 százalékkal, míg a behozatal 38,0 százalékkal nőtt.

Az Európai Uniós országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel 3,0 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,7 százalékkal csökkent. A CEFTA (Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás) országokba irányuló magyar kivitel 0,9 százalékkal, a behozatal 1,3 százalékkal nőtt.

(MTI)

Ajánlat:

Külügyminisztérium

Korábbban:

Csökkent a külkereskedelem hiánya
(2002. március 7)