Alacsony infláció Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Az előző év márciusához képest 2,7 százalékos maginflációról számolt be a szlovák statisztikai hivatal. A szabályozott hatósági árak és adók hatásától megtisztított inflációs érték soha nem volt még ilyen alacsony Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Az éves infláció márciusban 3,6 százalékos a 4,3 százalékos februári és a 6,2 százalékos januári pénzromlási ütem után; tavaly az év egészében 6,6 százalékkal emelkedett az árszínvonal.

A Szlovák Nemzeti Bank ez év végére, decemberre 3,2-4,7 százalékos tizenkét havi maginflációs célszámot, és 3,5-4,9 százalékos átfogó inflációs célt jelölt ki. A gyorsan gyengülő infláció egyelőre nem ígér közeli kamatcsökkentést.

Szlovákia gazdasági növekedése gyorsul, a tavalyi utolsó negyedévben a hazai össztermék 3,9 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A termelés 5,7 százalékkal haladta meg tavaly februári értéket, vagyis az ütem jócskán gyorsult a januári 1,3 százalékos és a decemberi 2,8 százalékos tizenkét havi bővülés után, ám a külkereskedelmi hiány tovább nő.

(MTI)

Korábban:

Gyorsult a gazdasági növekedés Szlovákiában
(2002. március 14.)