Putyin szerint nem elég nagyratörő az orosz gazdaságpolitika

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány 2004-ig szóló középtávú gazdaságfejlesztési tervét bírálta hétfőn Vlagyimir Putyin elnök: az államfő szerint a három év alatt tervezett 15-17,5 százalékos gazdasági növekedés kevés ahhoz, hogy csökkenjen a különbség Oroszország és a legfejlettebb ipari államok között.
Vágólapra másolva!

Putyin úgy fogalmazott a Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel, és a kabinet kulcstárcáinak vezetőivel folytatott tanácskozáson, hogy a kormánynak jóval nagyratörőbb terveket kell készítenie, ugyanis az első ránézésre kedvezőnek tűnő elképzelések nem elegendőek Oroszország számára.

A Kaszjanov-kormány egy borúlátó és egy derűlátó forgatókönyvet dolgozott ki a következő évekre, amelyek megvalósulását nem utolsó sorban a kőolaj világpiaci árától tették függővé. A pesszimista terv értelmében idén 3,2, jövőre 3,8, 2004-ben pedig 4 százalékkal nőne az orosz gazdaság, míg a körülmények kedvező alakulása esetén 3,7, 4, illetve 4,6 százalékos GDP-növekedést tart reálisnak a kabinet.

Putyin a közelmúltban a kis- és középvállalkozások támogatására, illetve a korrupció, állami bürokrácia és a szervezett bűnözés elleni fellépésre is felszólította a kormányt. Ennek eredményeképpen a közeljövőben jelentős adókedvezményekre számíthatnak az orosz gazdaságban egyelőre igen gyenge mértékben, elsősorban a nagyvárosokban jelenlévő szféra képviselői.

(MTI)