A Standard and Poor's is leminősítette a Deutsche Telekomot

Vágólapra másolva!
Az amerikai Standard and Poor’s hitelminősítő hétfőn leértékelte a Deutsche Telekom (DT) német távközlési társaságot. A hitelminősítő A mínuszról BBB pluszra csökkentette a DT hosszú lejáratú kötvényeinek osztályzatát. Az új besorolás a befektetésre ajánlott A kategória és a spekulatív B osztályzatcsoport bizonytalan határán van.
Vágólapra másolva!

A másik irányadó amerikai hitelminősítő, a Moody’s még március 28-án csökkentette a Deutsche Telekom osztályzatát Baa1-re A3-ról. Ez megfelel a Standard and Poor’s-féle új besorolásnak. A hétfői intézkedést a Deutsche Telekom romló adósság-kilátásaival indokolták a hitelminősítő cégnél.

A Deutsche Telekom március 19-én közölte, hogy a tavalyi év után tervezett osztalékot 40 százalékkal 0,37 euróra csökkenti, csökkenti beruházásait, és határidő nélkül elhalasztja mobilszolgáltató leányvállalatának, a T-Mobile tőzsdei kibocsátását is. Előzőleg a német versenyfelügyelet nem hagyta jóvá a Deutsche Telekom kábelszolgáltató vagyonrészeinek értékesítését.

A német távközlési vállalatnál közölték, hogy az adósságot 50 milliárd euróra akarják csökkenteni a tavaly év végi 62,1 milliárdról, de ezt a célt csak jövő év végéig tudják elérni. A Deutsche Telekom a harmadik generációs mobilkoncessziók két évvel ezelőtti megvásárlásával és külföldi - elsősorban amerikai - részesedések megszerzésével duzzasztotta fel adósságát.

A német versenyfelügyelet februárban elutasította, hogy a Deutsche Telekom eladjon kábelszolgáltató üzletágából részeket az amerikai Liberty médiacsoportnak 5,5 milliárd euróért.

A Deutsche Telekom március elején jelentette, hogy tavaly 3,5 milliárd euró nettó vesztesége volt, az egy évvel korábbi 5,9 milliárd tiszta nyereség után. Az egykori monopolszolgáltató 1996-os részleges privatizációja óta először szenvedett éves veszteséget tavaly. A T-Mobile kibocsátását - amelyből elvileg 10 milliárd eurót várnak - a távközlési részvények változatlanul gyenge piaci teljesítményére tekintettel halasztották el; korábban az első félévre tervezték.

A Deutsche Telekom részvényeinek árfolyama hétfőn kora délután 16,75 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 0,42 százalékkal olcsóbb a pénteki 16,82 eurós zárónál. Ebben a hónapban eddig 17,25 és 16,48 euró között, idén eddig 20,45 és 14,76 euró között mozgott a papírok árfolyama. Ötvenkét héten belül a papír csúcsa 30,80 euró volt tavaly április végén, a mélypontja pedig szeptemberben, 13,12 eurón.

(Az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó Axelero Rt. a MATÁV-csoport tagja - a szerk.)

(MTI)

Ajánlat:

Deutsche Telekom

Korábban:

A Moody`s leminősítette a Deutsche Telekomot
(2001. április 2.)