Élesedő harc a regionális EU-támogatásokért

Vágólapra másolva!
A regionális támogatások átrendeződése mérgezheti az új tagokkal bővülő Európai Unió életét. A szegényebb régióknak jelenleg nyújtott jelentős összegű támogatások elvesztésének következményeire hívja fel a figyelmet a Financial Times tegnapi számában megjelent cikk.
Vágólapra másolva!

Miközben a csatlakozási tárgyalásokon a bővítés utáni támogatásokról folyik élénk vita az EU és a tagjelöltek között, a jelenlegi tagországok máris a 2006 után várható változásoktól tartanak.

A brit lap rámutat: a bővítés nemcsak tíz új tagország számára hoz változást, de alapvetően - és a tizenötök számára nem is feltétlenül pozitív irányban - változtatja meg az EU gazdaságát, ezen belül is az uniós támogatások megoszlását.

Az EU átlagos szintjéhez képest igencsak fejletlen régiók bekerülése, amely 2004-ben 13 százalékkal csökkenti az EU GDP-jét, alapvetően változtatja meg a Brüsszel által bőkezűen osztogatott segélyekből részesülők csoportját. 2006-ban, vagyis az EU jelenleg érvényes költségvetésének lejártával 15 térség, köztük hat volt keletnémet tartomány kerül ki a támogatottak köréből.

Nem kis összegek forognak kockán: a strukturális alapok 2000-2006 között 195 milliárd eurót, az EU teljes költségvetésének egyharmadát teszi ki, ehhez járul a legszegényebb tagországok támogatására szolgáló kohéziós alap 18 milliárd eurója.

Így érthető az EU-kormányok reakciója: míg a három régiója támogatását elvesztő Spanyolország máris közölte, semmiképpen sem fogadja el azt, amire a bizottság már áldását adta, Németország, az EU költségvetésének legnagyobb nettó befizetője hozzájárulásának megtagadásával fenyegetőzik. A londoni lap elemzője felhívja a figyelmet arra, hogy a 2006 után érvényes költségvetést az EU szabályai szerint egyhangúlag kell elfogadni.
Michel Barnier, a bizottság regionális biztosa a jelenlegi támogatási rendszer egyfajta variánsát tartja lehetséges megoldásnak.

Egyik munkatársa szerint a támogatások megvonására "ítélt" régiók számára hosszú távú átmeneti időszak segítségével igyekszenek kisebbíteni a bővítés számukra negatív hatását.
A bizottságnak azonban a növekvő elégedetlenséggel együtt azzal is szembe kell néznie, a tagországok követelhetik, hogy a regionális támogatások megítélésénél szigorúbban járjanak el, netán még azt is, hogy azt helyezzék vissza az egyes tagországok hatáskörébe.

(Magyar Hírlap)