Vágólapra másolva!
A magyar termelésben hatalmas a multinacionális cégek túlsúlya - adott hírt a Világgazdaság az OECD legújabb tanulmányáról. A multik megtartása - a nagyobb termelékenységet és magasabb béreket hoznak a külföldi cégek - a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata.
Vágólapra másolva!

Hazánk közvetlenül a listavezető (72 százalékos) Írország mögött sorol a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), 1998-as adatokra támaszkodó, az országok gazdaságában a külföldi tőke arányát vizsgáló, a napokban napvilágot látott tanulmánya szerint. A magyar érték 70 százalék.

Mára már minden bizonnyal megközelítette a magyar értéket a feltörekvő lengyel és cseh gazdaság, tekintve, hogy a magyar piac már nem bír akkora vonzerővel, mint 1998-ban. Hazánkban már véget ért az az időszak, amikor a nyugati multik mindegyike részt akart a magyar gazdasági "tortából".

Mára a legfontosabb célkitűzés az lett, hogy a külföldi tőkének megérje újra befektetnie Magyarországon. Az igazi kérdés az lesz, hogy lesz e elegendő lehetőség a vállalatoknak az újrabefektetésre, vagy az itt megtermelt profitot máshova viszik.

A multik nagy előnyöket élveznek

Az OECD-tanulmány szerint a multik általában nagyobb bért képesek fizetni, mint a helyi vállalatok. Nagyobb méretüknek köszönhetően gazdaságosabban képesek termelni, és a helyi újításokat is gyorsan integrálják a nemzetközi rendszerekbe. Nem elhanyagolható szempont, hogy a multi képes a leghatékonyabb és legolcsóbb termelőhelyekre települni - a helyi vállalkozások azonban helyhez kötöttek. Az is fontos, hogy a külföldi befektetések legnagyobb része zöldmezős beruházás. A termelőegységek így a legkorszerűbb elvek alapján épülhetnek ki.

A külföldi befektetők hazánkban 350 ezer munkahelyet teremtettek, a náluk kifizetett bérek akár 50 százalékkal is az átlag felett mozogtak.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OECD

Korábban:

Hazánk egyre kevésbé vonzza a külföldi tőkét
(2002. március 25.)

Egyenletes a működőtőke-beáramlás
(2001. augusztus 27.)