Őrizetbe veszik a volt argentin gazdasági minisztert

Vágólapra másolva!
Egy argentin bíró szerdán elrendelte Domingo Cavallo volt gazdasági miniszter őrizetbe vételét, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a kilencvenes években Buenos Aires által folytatott - részben Horvátországba irányuló - törvénytelen fegyverszállításokhoz.
Vágólapra másolva!

A bírónak a Reuters jelentése szerint tíz nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy eldöntse: hivatalosan vádat emel-e Cavallo ellen ágyúk, kézifegyverek, lőszer és lőpor Horvátországba és Ecuadorba történt, törvénytelen szállítása miatt.

Cavallo gazdasági miniszteri tisztséget töltött be az argentin kormányban a kilencvenes években, amikor a fegyvercsempészési ügy napvilágra került, még Carlos Menem elnöksége idején. Menemet az argentin hatóságok egyszer már szintén őrizetbe vették ez ügyben, tavaly azonban szabadlábra helyezték.

Menem és Cavallo egyaránt tagadja azokat a vádakat, amelyek szerint 1991-ben és 1993-ban fegyvereket adtak el az akkoriban az ENSZ által elrendelt fegyverszállítási embargó hatálya alá eső Horvátországnak, illetve 1995-ban Ecuadornak. Ez utóbbi akkor határháborút vívott Peruval, Argentína pedig közvetítő szerepet játszott a válság rendezése érdekében.

Cavallo a fegyverszállítási botrány kirobbanása után, 1996-ban távozott a kormányból. Tavaly, immár Fernando de la Rúa elnöksége idején ismét gazdasági miniszterré nevezték ki, és decemberig maradt a tárca élén, amikor a dél-amerikai országot sújtó gazdasági válság miatt ismét távozni kényszerült posztjáról.

(MTI)

Korábban:

Hitelhez jutott Argentína
(2002. március 29.)