Dráguló fogyasztási kölcsönök

Vágólapra másolva!
A vállalatok februárban olcsóbban juthattak hitelhez, mint egy hónappal korábban, azonban betéteik után is kevesebbet fizettek a bankok, mint januárban. A lakossági betéteknél hasonlóképpen lejjebb mentek a kamatok. Drágultak viszont a lakossági fogyasztási, a személyi és folyószámlahitelek - áll a jegybank legfrissebb jelentésében.
Vágólapra másolva!

Februárban a lakossági folyószámlahitelek kamatai - és így ezek teljes hiteldíjmutatója (THM) - emelkedett a legnagyobb mértékben (18,16-ról 18,78 százalékra, illetve 21,69-ről 23,06 százalékra) - olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi jelentéséből. Ez a kellemetlen változás sokakat érintett, mivel a lakossági hitelek kétharmada ilyen fajtájú.

A legtöbbet - átlagosan 28,71 százalékos kamatot - azonban hosszú ideje az áruvásárlási hitelek után kell fizetni, amelyek a járulékos díjakkal együtt átlagosan évi 35,68 százalékba kerülnek. Az áruvásárlási kamatok egyébként februárban nőttek, míg a THM minimális mértékben csökkent. A jegybank külön tartja nyilván a gépkocsivásárlási kamatokat, amelyek februárban 0,07 százalékponttal 18,62 százalékra (THM: 20,78 százalék) emelkedtek. A kamat növekedése decemberhez képest még látványosabb, 2,24 százalékpont.

Hasonló változást regisztráltak a személyi hiteleknél is (az átlagkamat 27,44-ről 28,71 százalékra ugrott). Két hónapja a második legnépszerűbb hitelfajta a jelzáloghitel volt, amely az előzőekkel ellentétben kissé olcsóbb lett, bár az átlagos teljes hiteldíj így sem alacsony (22,60 százalék). A piaci feltételű ingatlankamatok szintén mérséklődtek a hónap során (14,57-ről 14,36 százalékra). Összességükben az éven belüli és éven túli lakossági hitelek - az ingatlanhiteleket kivéve - drágultak.

Ezzel szemben a lakossági betétek után kevesebbet fizettek a bankok, mint januárban. Az éven belüli lekötések átlagkamata 0,13 százalékponttal 7,61 százalékra, míg az éven túliaké 0,59 százalékponttal 7,65 százalékra esett. Februárban leginkább az egy-három hónap közötti időszakra érte meg betétet elhelyezni, ezek átlagkamata átlagosan évi 8,29 százalék volt.

A vállalatoknál az éven belüli, valamint az éven túli betéti és hitelkamatok egyaránt csökkentek. A betéteknél azonban nagyobb arányú a mérséklődés, mint a hiteleknél. Ez azzal járt, hogy valamennyi futamidőre emelkedett a bankok átlagos kamatmarzsa: a jelentősebb súlyú éven belüli futamidőknél 2,66-ról 2,84 százalékpontra, míg a 12 hónapnál hosszabb időszakoknál 3,03-ról 3,60 százalékpontra.

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Olcsóbb hiteleket kínálnak a bankok
(2002. március 1.)

Ajánló:

Magyar Nemzeti Bank

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből