Adóvágás kontra Széchenyi terv

Vágólapra másolva!
A Fidesz gazdasági programja az elmúlt négy év gazdaságpolitikájának folytatása - fogalmazott a Napi Gazdaság üzleti ebédjén Matolcsy György gazdasági miniszter. A szocialista Nagy Sándor ennél konkrétabban vázolta pártja elképzeléseit: megismételte a 10 millió forintnál kisebb árbevételű cégeknél tervezett egyszerűsített vállalkozási adó bevezetését. Mindkét párt 5 százalék vagy a fölötti növekedést tűzött ki célul a következő négy esztendőre.
Vágólapra másolva!

Azért találkozott Matolcsy György gazdasági miniszter és Nagy Sándor, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője, hogy pártjaik gazdasági programját ismertessék a Napi Gazdaság üzleti ebédjén. A két gazdaságpolitikus egyaránt a gazdaság dinamikus fejlődését várja a következő négy esztendőben, a szocialisták frakcióvezetője ötszázalékos GDP-növekedést tartana elfogadhatónak, míg a fideszes miniszter 6-7 százalék közötti növekedést ígér.

A Fidesz gazdasági programjának legfőbb eszköze a Széchenyi terv - fogalmazott Matolcsy György. A gazdasági miniszter szerint a költségvetés által támogatott beruházások 2003-ra beérnek, így elérhető a 6-7 százalékos éves gazdasági növekedés. A Fidesz gazdasági programja az elmúlt négy év folytatása - válaszolt a miniszter egy vállalkozó kérdésére, amely a programot, illetve annak konkrétumait hiányolta.

Matolcsy szocialista vitapartnere a részletekbe is belement: kormányra kerülésük esetén csökkentenék a személyi jövedelem adókulcsait a jelenlegi 20, 30, 40 százalékról, 13, 25, illetve 40 százalékra. A szocialisták a kisvállalkozások részére - szabadon választhatóan - bevezetnék a 15 százalékos egyszerűsített vállalkozási adót, amelyet az árbevétel után fizethetnének meg a 10 millió forintnál alacsonyabb árbevételű cégek és egyéni vállalkozók. Azon cégek, amelyek ezt az új adózási formát választják, mentesülnének az szja, az áfa és társasági adó megfizetése alól.

A szocialisták az adóbevételekből nagyobb részt hagynának az önkormányzatoknál, s csökkentenék az elmaradott és a fejlettebb régiók közötti fejlettségi különbséget célzott beruházásokkal, az infrastruktúra fejlesztésével, és rendeznék az egészségügy helyzetét. Nagy Sándor a vita végén elmondta: vannak dolgok, amelyeket másként csináltak volna az elmúlt négy évben, mint a kormány, de hatalomra kerülésük után nem változatnak sem a családtámogatási rendszeren, sem a mezőgazdasági kistermelőket támogató hitelezési programokon.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből