Háború az árdrágítók ellen Venezuelában

Vágólapra másolva!
Hello President című heti rádióműsorában Hugo Chavez venezuelai elnök felszólította a lakosságot: figyeljék a boltok árszínvonalát, és jelentsék fel azokat a kereskedőket, akik indokolatlanul emelik áraikat. A venezuelai valuta jelentősen veszített értékéből a dollárhoz képest, miután a múlt szerdán az elnök a bolivar lebegtetése mellett döntött.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a bolivar árfolyama 5,5 százalékkal csökkent, így a venezuelai valuta már összesen 16 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest négy munkanap alatt. Az olcsóbb bolivar drágítja az importot, ami inflációhoz vezet, de Chavez elnök szerint sok kereskedő az indokoltnál jobban - akár 100 százalékkal is - emeli árait.

Menjenek a sarki közértekbe, áruházakba, szupermarketekbe, figyeljék az árakat, jegyzeteljenek, és hívjanak bennünket. Jelentsék fel az árdrágítókat! Felhívom a nemzetet, hogy harcoljon a spekuláció ellen! - mondta Hello President című heti rádióműsorában Chavez elnök.

A BBC értékelése szerint a bolivar árfolyamát jelentősen gyengíti, hogy két hét alatt már a harmadik magas rangú katonatiszt fordult szembe az elnökkel; hétfőn Carlos Molina Tamayo ellentengernagy követelte az elnök lemondását.

(Üzleti Negyed)