Vágólapra másolva!
Tovább mélyül New York gazdasági válsága. A munkanélküliség nő, az ingatlanpiac pang, Alsó-Manhattan kiskereskedői pedig a tönk szélén egyensúlyoznak. Megjelentek ugyanakkor a kilábalásra utaló első, halovány jelek is. Több vállalat (például a Merrill Lynch) már visszatért a "Big Apple"-be, s újabbak tervezik a város visszahódítását.
Vágólapra másolva!

Látványos kulisszák s hazafiságtól zengedező beszédek keretezték a Merrill Lynch befektetési bank csütörtöki visszatértét a World Financial Center kettes számú épületébe. A szeptember 11-én elpusztított World Trade Center közvetlen szomszédságában álló, a terrortámadás során súlyosan megsérült épület teljes pompájában fogadta az illusztris vendégeket. Az épület újraavatási ünnepélyéből természetesen nem hiányozhattak a szeptember 11-e óta kötelezőnek számító szófordulatok, a hazaszeretet szájbarágós megnyilvánulásai sem.

Bár az európai szemlélő számára talán visszásnak tűnhet az e fajta - s az amerikai lélektől amúgy sem túl távol álló - öntömjénezés, a New York-i psziché szeptember 11-e óta beállt változása mégis magyarázatot ad a különös jelenségre. Kevés olyan időszak volt ugyanis a "Big Apple" történetében, amikor olyannyira szükség lett volna a töretlen - mi több, vak - optimizmusra, a jövőbe vetett hitre. S nem csupán a kollektív trauma leküzdéséről van szó, hanem kézzelfogható gazdasági realitásokról. A kilábalás jelei ugyanis továbbra sem akarnak mutatkozni.

A város munkanélküliségi rátája márciusban új csúcsra, 7,2 százalékra emelkedett egy hónap leforgása alatt 14 ezer munkahely szűnt meg a magánszektorban. Az ingatlanpiac továbbra is pang, az árak az elmúlt hat hónapban több mint 30 százalékot zuhantak. Ugyancsak nagyot esett az irodabérleti piac. Bár szeptember 11-én 1,2 millió négyzetméternyi irodaterület semmisült meg, az üresen álló alapterület aránya a szeptember 10-ei 6,5 százalékról mára mégis 13 százalék fölé emelkedett. A jelenség mögött egyébként egy másik, ugyancsak aggodalomra okot adó tendencia húzódik meg: a nagy cégek, pénzügyi szolgáltatók az elmúlt időszakban tömegével hagyták ott Manhattant (így még inkább érthető a Merrill Lynch visszatértét övező eufória).

Különösen súlyos ugyanakkor az úgynevezett ground zero, azaz a World Trade Center helyének, illetve közvetlen környezetének a helyzete: az itt található kiskereskedők, boltok - már amelyik túlélte szeptember 11-ét - több mint 50 százalékos forgalom-visszaeséssel volt kénytelen szembenézni. A körzet (Alsó-Manhattan) infrastruktúrája ráadásul továbbra sincs teljes egészében helyreállítva, négy metróállomás, valamint a közeli New Jerseybe induló vasúti szerelvények kiindulópontjaként szolgáló helyi vasútállomás például továbbra is zárva van.

Mindemellett vannak azonban valós optimizmusra okot adó jelek is. A World Trade Center metróállomás például újra nyitva áll, februárban pedig kinyitott a Century 21 nevű áruház - közvetlen rálátással a ground zeróra. Visszatérőben vannak a közeli Battery Park elegáns lakónegyedének bérlői is (eddig mintegy 74 százalékuk költözött vissza); habár igaz, hogy ezt csak az átlagos bérleti díjak 30 százalékos csökkentésével sikerült elérni. Ugyancsak a visszaköltözést tervezi néhány nagycég is, például az American Express, a Lehman Brothers befektetési bank és az Aon biztosító.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

New York város honlapja

Korábban:

New Yorkban 100 ezer állás szűnt meg a merényletek nyomán
(2001. október 10.)

A New York-i kár 105 milliárd dollár
(2001. október 5.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből