Áfacsalás: újabb kiskapu zárul

Vágólapra másolva!
Április elsejétől a turisták magyarországi vásárlásaival kapcsolatos áfacsalásokból származó kár már nem a költségvetés bevételeit csökkenti: a forgalmi adót ekkortól a kereskedők, vagy a velük szerződésben lévő pénzintézetek fizetik vissza a külföldi vásárlónak - írja hétfői számában a Népszabadság. A lap több jelenleg alkalmazott trükkről is beszámol.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint többmilliárdos kárt okoz az államkasszának a külföldiek által Magyarországon vásárolt, majd külföldre vitt áruk nyomán törvénytelenül visszaigényelt áfa, mert az áprilisig érvényes szabályozás szerint nem lehet összehasonlítani a vásárláskor és az áfa-visszaigényléskor kiállított számlát.

Így többek között lehetőség nyílik arra, hogy hamis vámhivatali bélyegző segítségével olyan áru áfáját igényeljék vissza, ami el sem hagyta az ország területét. Szintén gyakran alkalmazott csalás a lap szerint az is, hogy kicsi, de nagy értékű árukat - például mobiltelefonokat - akár többször is visszacsempésznek az országba, miután minden alkalommal különböző hamis számlák segítségével visszaigényelték a forgalmi adót. Az áprilisban megszűnő rendszerben a lap szerint arra is volt példa, hogy fiktív számlák alapján igényeltek vissza áfát, illetve valós adásvételek számláin a ténylegesnél jóval nagyobb összeg szerepelt, így a visszaigényelt áfa összege is jóval több volt.

(Üzleti Negyed)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből