Főnöki bércsökkentés a gyenge éves eredmények miatt

Vágólapra másolva!
A német-amerikai DaimlerChrysler autógyártó, és Európa legnagyobb telekommunikációs berendezéseket gyártó vállalata, az Alcatel bejelentette, hogy a tavalyi évben elszenvedett rekordösszegű veszteségek miatt jelentősen csökkenti a felsővezetők fizetését. A BMW és a Volkswagen ugyanakkor - köszönhetően a jó tavalyi eredményeknek - növelte az igazgatótanács tagjainak bérét. A legtöbb pénzt, 1,95 millió eurót a Volkswagen vezérkara viheti haza a német autógyártók közül.  
Vágólapra másolva!

A stuttgarti központú DaimlerChrysler vezérigazgatója, Jürgen Schrempp az igazgatótanács tagjaihoz hasonlóan 61 százalékkal kevesebb fizetést kapott, mint egy évvel korábban. A 13 tagú vezérkar tagjai így fejenként 1,7 millió eurót tehettek zsebre. Az Alcatel vezérigazgatója, Serge Tchuruk 35 százalékkal kevesebbet vihetett haza, mint 2000-ben, összesen 1,7 millió eurót - írja a Bloomberg hírügynökség.

A DaimlerChrysler az elmúlt évben 662 millió eurós veszteséget szenvedett el, és a vállalat amerikai részlegének eladásai is jelentősen visszaestek. A párizsi központú Alcatel 4,96 milliárd eurós veszteséget könyvelhetett el a tavalyi évről.

Németországban a vállalatoknak éves jelentésükben kell közzétenniük a menedzsment bérezésére fordított összegeket, de egyénekre nem kötelező lebontani az adatokat. Az Alcatel vezérigazgatójának fizetését rendszerint a vállalat honlapján teszik közzé. A távközlési cég közölte, hogy a vezérigazgatói fizetés két részből áll, egy 1,5 millió eurós alapfizetésből, és egy évete változó összegből, amelynek mértéke a vállalat teljesítményétől függ. Ezek alapján Tchuruk tavalyi év után járó extrafizetése 200 ezer euró alatt maradt, szemben az egy évvel korábbi 1,1 millió euróval.

A DaimlerChryslerrel ellentétben a BMW csúcsvezetőinek fizetése nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de érdekes tény, hogy a német autógyártók közül a legjobban teljesítő bajor cég fizeti a legkisebb összeget a vezetőknek. A müncheni központú vállalat nettó bevétele 54 százalékkal 1,87 milliárd euróra nőtt, ennek megfelelően az igazgatótanács tagjainak fizetése 56 százalékkal nőtt. A testület nyolc tagja összesen 13,4 millió eurót vihetett haza, szemben tavalyi 8,6 millió euróval. A BMW vezetőinek átlagos fizetése így 1,67 millió eurót tesz ki.

A Volkswagen az elmúlt évben 12 százalékos profit-növekedést ért el, így a kilenc tagú igazgatótanács tagjai 48 százalékos fizetésemelést kaptak, és egyenként 1,95 millió eurót vihettek haza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

DaimlerChrysler

Alcatel

BMW

Volkswagen

Korábban:

A főnöki fizetésekben nem érződik a recesszió
(2001. október 31.)

Csillagászati magasságokban a főnöki juttatások
(2001. június 25.)