Vágólapra másolva!
TakarékbetétTakarékbetét-szerződésLátra szóló takarékbetétFenntartásos takarékbetétPénzügyi szolgáltató szervezetÜgyfél-azonosításTényleges tulajdonosDematerizált értékpapírNévre szóló értékpapírok
Vágólapra másolva!

Takarékbetét: hitelintézetnél takarékbetét-szerződés alapján takarékbetétkönyv vagy más okirat ellenében elhelyezett pénzösszeg.

Takarékbetét-szerződés: olyan szerződés amely alapján a pénzintézet köteles a betevőtől takarékbetétkönyv vagy más okmány ellenében pénzt átvenni és annak összegét a szerződés szerint visszafizetni. Takarékbetétet névre szólóan lehet csak elhelyezni, de a takarékbetét elhelyezhető a betétesen kívül más kedvezményezett részére is. A pénzintézet a takarékbetét után a betételhelyezés idejére kamatot, illetőleg - nyereménybetét esetén - a sorsolás eredményétől függően nyereményt fizet ki. A takarékbetét összegének visszafizetésére és a kamat, továbbá a nyeremény kifizetésére vonatkozó követelés nem évül el. A magánszemélyek által bankszámlaszerződés keretében elhelyezett pénzeszközökre a takarékbetét-szerződés szabályait kell megfelelően alkalmazni.

Látra szóló takarékbetét: lekötési idő meghatározása nélkül elhelyezett takarékbetét.

Fenntartásos takarékbetét: olyan névre szólóan elhelyezett takarékbetétet, amelyet a pénzintézet az betétes vagy a kedvezményezett részére csak a betétes által a takarékbetét okiratban meghatározott feltétel teljesítése esetén fizeti vissza. A feltételt a betétes egyoldalúan - a pénzintézethez intézett írásbeli nyilatkozattal - módosíthatja. A meghatározott feltétel teljesítése nem szükséges öröklés, jogerős bírósági határozat vagy a bírósági végrehajtásra vonatkozó törvényi rendelkezések alapján történő kifizetés esetén.

Pénzügyi szolgáltató szervezet: a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 1994. évi XXIV. törvény hatálya alá tartozó szervezet, amelyet meghatározott értékhatár feletti készpénzforgalom lebonyolításához, ilyen értékű letéti megbízás elfogadásához, értékpapír kiállításához, értékpapírszámla megnyitásához, betétszerződés, bankszámlaszerződés megkötéséhez ügyfél-azonosítási kötelezettség terhel.

Ügyfél-azonosítás: a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 1994. évi XXIV. törvény hatálya alá tartozó szervezeteket kötelesek a törvény hatálya alá tartozó ügyfeleiket az ügylet elvégzése előtt

Tényleges tulajdonos: az a személy akinek a nevében, illetőleg javára vagyonkezelési, képviseleti vagy más megállapodás (megbízás) alapján, vagy anélkül az ügyfél eljár. A tényleges tulajdonos személyére nézve az ügyfél köteles a pénzügyi szolgáltató szervezet részére írásbeli nyilatkozatot tenni. Jogi személy esetében tényleges tulajdonosnak tekintendő az a magánszemély vagy az a jogi személy, akinek a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény szerint meghatározott közvetlen irányítása alatt áll.

Dematerializált értékpapír: elektronikus úton létrehozott rögzített, továbbított és nyilvántartott, az értékpapír tartalmi kellékeit azonosítható módon tartalmazó adatösszesség. A dematerializált értékpapírral kapcsolatos jogügyletek értékpapírszámlán, a számla megterhelésével, jóváírásával bonyolódnak.

Névre szóló értékpapírok, takarékbetétek:
- letéti jegy [287/2001. (XII.26) Korm.rendelet 1. § (2) bek.]
- kincstárjegy [286/2001. (XII.26) Korm.rendelet 1. § (2) bek.]
- kötvény [285/2001. (XII.26) Korm.rendelet 1. §]
- kockázati tőkealapjegy [1998. évi XXXIV. törvény 2. § e) pont, illetve 14. § (1) bek. e) pont ]
- befektetési jegy [2001. évi CXX. törvény 243. §]

Névre szóló értékpapírok esetén magának az értékpapírnak tartalmaznia kell a tulajdonos nevét. A dematerializált értékpapírok esetében a tulajdonosnak a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény szerinti azonosító adatait az értékpapírszámla tartalmazza.

Valamennyi természetes személy jogosult takarékbetétet elhelyezni akár kedvezményezett megjelölésével is. A terrorizmus elleni törvénycsomagban előírt módosítás következtében azonban a takarékbetét-szerződés megkötésének is az ügyfél (elhelyező, kedvezményezett) azonosításának az elvégzése az előfeltétele.

Takarékbetétet a jelenleg hatályos szabályozás értelmében kizárólag névre szólóan lehet elhelyezni. Takarékbetétet minden természetes személy elhelyezhet. Takarékbetét-szerződésben az elhelyező személytől (betétes) különböző, kedvezményezett is megjelölhető. A hitelintézet a betétest és az esetleges kedvezményezettet is köteles a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 1994. évi XXIV. törvény és az annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint azonosítani, és az azonosítás adatait a takarékbetét, illetve a takarékbetét-szerződés megszűnését követő legalább tíz évig megőrizni. Azonosítás hiányában a hitelintézet a takarékbetétet, illetve a kedvezményezett megjelölését nem fogadhatja el. A hitelintézet a takarékbetétről szóló okiraton köteles feltüntetni a betétes, illetőleg a kedvezményezett családi és utónevét, születési helyét és születési idejét.