Húsvét után egymillió tyúkot küldenek vágóhídra

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban több holland tojáskereskedő is importajánlatot tett a magyar termelőknek a közelgő húsvéti ünnepek miatt - írja a Világgazdaság. Szakértők szerint a tojásimport normális körülmények között nem volna kifizetődő.
Vágólapra másolva!

A Baromfi Terméktanács (BTT) szerint a tojásbehozatal normális körülmények között nem lenne kifizetődő, mivel a nyugat-európai tojásárak magasabbak a magyarországinál. Ezért az importra - miként az elmúlt években többször előfordult - csak alulszámlázással nyílna mód, illetve olyan esetekben, amikor a külföldi szállítók kiselejtezett, olcsó hűtőházi tojásokat kívánnak eladni.

Az idei húsvéti szezon lesz az első, amikor a VPOP úgynevezett összehasonlító árrésekkel igyekszik kiszűrni az irreális árú behozatalt - tudta meg a lap. Az intézkedés részét képezi a kifogásolt baromfiimport elleni hatósági fellépésnek. A közelmúltban nagy vihart kavart gyanúsan olcsó, illetve antibiotikummal szennyezett uniós csirkeszállítmányok mellett tavaly a tojásporimport is feltűnést keltett. Több száz tonnányi EU-s tojáspor érkezett irreális árakon az országba, ezért a VPOP vizsgálatot indított. Felvetődött, hogy a vendéglátó- és élelmiszeripari célokra is felhasznált importtermékek esetleg emberi fogyasztásra alkalmatlan, legfeljebb állateledelnek való sugárkezelt termékeket tartalmaztak.

A lap információi szerint a tojáskínálat bőséges lesz a húsvétot megelőző időszakban. Sőt, a túltermelés miatt biztosra vehető, hogy a tojástermelők az ünnepek utáni egy hónapban mintegy egymillió tyúkot vágóhidakra küldenek. A már korábban betervezett "kivágások" az 5 milliós intenzív tyúkállomány 20 százalékát teszik majd ki - írja a lap.

(MTI)