Rekordveszteség a holland KPN-nél

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú, 7,495 milliárd eurós nettó veszteséggel zárta a tavalyi évet a KPN Telecom NV holland távközlési vállalat a hatalmas összegű vállalati arculatérték-leírások miatt. A KPN 2000-ben még 1,87 milliárd euró tiszta profitot könyvelt el.
Vágólapra másolva!

Az egyszeri tételek és az arculatérték-leírások nélkül a veszteség 1,41 milliárd euró volt, ami még így is kétszer annyi, mint az egy évvel korábbi 626 millió eurós deficit. A veszteségek ellenére a cég működési eredménye (EBITDA) viszont 3,59 milliárd eurós többlettel zárta az évet, 5,5 százalékkal többel, mint egy évvel korábban.

Miután tavaly kis híján összeomlott adósságterhe alatt, a KPN igyekezett csökkenteni költségeit és eladni részesedéseit Hollandián, Belgiumon és Németországon kívül, így a cég értékesítette Pannon GSM-ben birtoklott üzletrészét is. A KPN veszteségeinek oka a "távközlési buborék" kidurranásában rejlik, ami miatt a két évvel ezelőtti tőzsdei fellendülés idején drága pénzért vásárolt részesedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A KPN megtartja tulajdonrészét a német E-Plus mobilszolgáltatóból, ám e részesedés miatt 12,4 milliárd euró arculatértéket írt le a tavalyi egyenlegben. Az arculatérték a könyv szerinti és a piaci érték közötti különbség, amely a távközlési cégeknél jelentősen csökkent tavaly.

(MTI)

Korábban:

A KPN-é az E-Plus egésze
2002. 01. 30.

Ismét részvénykibocsátással csökkentené adósságát a KPN
2001. 11. 21.

Majdnem a bóvli kategóriában a KPN kötvényei
2001. 09. 07.

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből

2002. március 18. 11:10