Az előzetesnél nagyobb volt a januári ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés szezonális és munkanap tényezővel kiigazított végleges adatok szerint 2002. januárban 2,6 százakkal nőtt havi, és 0,6 százalékkal csökkent éves összevetésben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn. Az előzetes adatok még 2,1 százalékos havi bővülést, és 1,5 százalékos éves csökkenést jeleztek.
Vágólapra másolva!

Az ipari export - melynek 50,6 százalékát az ipari vámszabad területeken működő szervezetek adják - 2002 januárjában 1,3 százalékkal csökkent egy év alatt. Az ipari termelés belföldi értékesítése 0,9 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A feldolgozóipari termelés 1,1 százalékkal esett vissza, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 6,3 százalékkal emelkedett 2002 januárjában az egy évvel korábbihoz képest. A feldolgozóipar jelentős ágazatai közül az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás termelése 5,3 százalékkal nőtt januárban egy év alatt, míg a járműgyártásé 11,7 százalékkal csökkent. Legnagyobb mértékben a gép, berendezés gyártása, illetve a máshová nem sorolt feldolgozóipar termelése bővült.

Jelentősen, 24,7 százalékkal emelkedett a kokszgyártás, a kőolajfeldolgozás termelése, 15,8 százalékkal nőtt a gumi- és műanyagtermékek gyártása januárban egy év alatt.

Az átlagosnál nagyobb, 3,8 százalékos csökkenés figyelhető meg a villamosgép, műszergyártásban, 4,5 százalékos visszaesés volt az egyéb, nemfém ásványi termékek előállításában, továbbá 6,7 százalékkal mérséklődött a vegyianyagok, termékek gyártása. Nagy ütemben, 9,8 százalékkal esett vissza a textília, textiláru gyártása, még ennél is nagyobb mértékben, 17,3 százalékkal csökkent a fém alapanyag, fémfeldolgozási termékek előállítása.

(MTI)

Ajánlat:

KSH