Gazdasági fellendülést remél az IMF

Vágólapra másolva!
A NemzetköziValutaalap (IMF) vezérigazgatója, Horst Köhler szerint a világ gazdaságának sikerült elkerülnie a recessziót és a kilábalás útjára tért. Az európai gazdaság fellendülése azonban várhatóan lassabb lesz, mint az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Köhler kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalap felelősnek érzi magát azért is, hogy segítse Argentínát kijutni a jelenlegi gazdasági helyzetből, de hozzátette, hogy az országnak magának is lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy mind kormányzati, mind tartományi szinten készen álljon az újrakezdésre.

A világ gazdasága nemcsak elkerülte a recessziót, de az IMF véleménye szerint már a kilábalás folyamatában van - mondta Köhler a riportereknek az osztrák Nemzeti Bank kormányzójával, Klaus Liebscherrel történt találkozója után Bécsben. A szakember hozzátette, sok függ attól, az Egyesült Államok gazdasága hogyan teljesít, s noha jelenleg vannak pozitív és negatív tapasztalatok is, de az összkép egyértelműen javulást mutat.

Köhler szerint a gazdaságlendítő folyamatok Európában is éreztetik majd hatásukat, bár ott lassabb fejlődés várható, mint az Egyesült Államokban, ezért a fejlődés is valamivel később és enyhébb formában fog jelentkezni.

Az argentin gazdasági helyzetre térve Köhler kiemelte, hogy Argentínának teljes újrakezdésre van szüksége ahhoz, hogy kilábaljon a jelenlegi gazdasági válságból. Az újrakezdést a kormánynak és a tartományoknak egyenlő mértékben kell vállalniuk. Az IMF decemberben megszüntette Argentína pénzügyi támogatását. Ezen a héten IMF küldöttség tartózkodik Argentínában, hogy megnézzék mit tettek eddig annak érdekében, hogy hozzájuthassanak a korábbi IMF megállapodásból esedékes közel 10 milliárd dolláros újabb segélycsomaghoz.

(MTI)

Korábban:

Argentína közelebb került az IMF-hitelhez
(2002. március 1.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből