Ecostat: 3,6-3,8 százalékos növekedés 2002-ben

Vágólapra másolva!
Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet az idén a GDP 3,6-3,8 százalékos növekedésére számít - hozták nyilvánosságra a kutatóintézet szerdai sajtótájékoztatóján. Az előrejelzés szerint az éves infláció 5,8-6 százalék körül alakul. A kutatók arra számítanak, hogy a beruházások 5 százalékkal bővülnek, a kivitel 7,7 százalékkal, a behozatal pedig 8,3 százalékkal nő.
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet előrejelzése szerint az ipari termelés növekedése elmarad a tavalyi 4,1 százaléktól, várhatóan csak 3,2 százalék körül alakul. Ezen belül azonban fennmarad az építőipar dinamizmusa, az ágazat teljesítménye a 2001. évi 9,9 százalékot követően az idén várhatóan 8,5 százalékkal nő.

A mezőgazdaság értékesítésének volumene tavaly 9-11 százalékkal bővült. A kutatók már azt is jó eredménynek tartják, ha a mezőgazdaság idei teljesítménye a tavalyi szinten marad.

A magyar turizmus fejlődését az Ecostat szerint az első félévben a bázisidőszakitól elmaradó kereslet, az év második felében pedig stabilizálódás jellemzi. Arra számítanak, hogy a turizmusból származó devizabevétel mérséklődhet.

A kutatók jó esélyt látnak arra, hogy tovább folytatódjon az államháztartás hiányának a GDP arányában számított csökkenése. A prognózis az idén a GDP 3,1 százalékát kitevő államháztartási és 2,7 százalékát kitevő folyó fizetési mérleg hiányt valószínűsít. A folyó mérleg deficitje az idén mintegy 50 százalékkal lehet magasabb mint tavaly, várhatóan eléri az 1,8 milliárd eurót.

Az Ecostat számításai szerint tavaly az utolsó negyedév jelentette a gazdasági ciklus mélypontját, 2002-ben alacsony mértékben, de fokozatosan növekszik a gazdaság dinamikája. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy a konjunktúra élénkülésével a vállalati beruházások is fejlődésnek indulnak. Ez a készletek feltöltésével párosulva a vállalatok nettó hitelpozíciójának romlásához vezet.

Az Ecostat figyelmeztet arra, hogy ha az idén az államháztartás nettó hitelpozíciója is romlana a nem kellően visszafogott költségvetési politika miatt, akkor a belföldi szektorokat csak a külföld finanszírozhatja a folyó mérleg hiányának növekedése mellett. A kutatók hozzáteszik, hogy várakozásaik szerint a költségvetési politika az idén szigorodik, így a költségvetés és a folyó fizetési mérleg hiánya probléma nélkül finanszírozható lesz.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből