Idén 9-12 százalékkal drágulhatnak az új lakások

Vágólapra másolva!
Tavaly az utolsó negyedévben 49,2 százalék volt az ingatlanbarométer értéke, ami 1,6 százalékpontos csökkenést jelent negyedéves összevetésben - közölte kedden az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. Az index csökkenése az ingatlan-fejlesztések és a forgalom enyhe mérséklődését jelzi - vélik az Ecostat elemzői.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések többsége azt mutatja, hogy az ingatlanpiac fejlődése továbbra is a lakossági keresletnek és a belföldi befektetői csoportoknak köszönhető. Tovább csökken a külföldiek ingatlanpiaci befektetése, ám erősödik a közszféra és az önkormányzatok piaci jelenléte.

Az Ecostat felmérése szerint a lakosság ingatlanpiaci várakozása 2001. év első három negyedévében dinamikusan emelkedett, az év negyedik negyedévében viszont 5,3 százalékponttal 66,0 százalékra esett. A háztartások 6 százaléka tervezte akkor, hogy egy éven belül lakóingatlant vásárol, vagy épít. Egyre többen jelezték: hitelt vennének fel ingatlanvásárlásra, illetve felújításra.

Az intézet által megkérdezett ingatlan-beruházó vállalkozások indexe 43,4 százalék volt 2001 utolsó három hónapjában, ami 0,9 százalékponttal haladja meg az előző negyedévi értéket. A beruházók főleg Budapest agglomerációjában és a vidéki városokban építkeztek és újítottak fel épületeket.

Az ingatlan-forgalmazók 2001. utolsó negyedévi ingatlan-indexe 46,7 százalék volt. A mutató 1,4 százalékpontos csökkenése főleg abból adódik, hogy a lakosság ingatlanvásárlási kedve - a forgalmazók szerint - csökkent, továbbá a költségvetési szervek és az önkormányzatok nem kezdtek jelentős mértékű ingatlanvásárlásba.

A kutatásban részt vevők szerint idén az új lakások ára várhatóan 9-12 százalékkal, a Budapest belvárosában lévő, beépíthető tetőtereké 10-15 százalékkal emelkedhet. A megkérdezettek úgy vélték, hogy a telekárak átlagosan 10-15 százalékkal drágulhatnak.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Lakáshitel
(az Üzleti Negyed különkiadása)

Korábban:

Használtlakás-piaci "boom" áremelkedés nélkül
(2002. február 28.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből