Rekordszinten az amerikai küladósság

Vágólapra másolva!
Összegében és GDP-arányosan is rekord szintre emelkedett tavaly az amerikai magán- és közszféra külső eladósodottsága. A küladósság növekedési üteme a 60-as évek vége óta minden évtizedben meghaladta a gazdaságét - áll a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő most kiadott összegzésében.
Vágólapra másolva!

A tanulmány szerint a tavalyi harmadik negyedév végén az Egyesült Államok 3300 milliárd dollárral tartozott külföldi Hitelezőinek, ami az éves GDP-érték 32,2 százaléka. A Moody’s szerint az adóssággeneráló külföldi tőkebeáramlás mértéke magyarázza a viszonylag alacsony hazai megtakarítási rátát; a belső megtakarításokat gyakorlatilag a külföld megtakarításai pótolják.

A GDP-arányos külső adósság 1969-ben még csak 1,9 százalék volt, 1979-ben is még csak 6,0 százalék, de 1989-ben 14,6 százalék, s 1999-ben már 28,1 százalék.

A 60-as években a nominálértéken számolt hazai össztermék éves átlagban 6,9 százalékkal emelkedett, míg a küladósság összege csak 4,8 százalékkal. Az inflációval jellemzett 70-es évtizedben azonban a nominális GDP-érték átlagos évi 10,2 százalékos növekedését már a küladósság összegének 24,0 százalékos éves növekedése kísérte. A 80-as években 7,7 százalékos éves nominális GDP-növekedéshez 17,6 százalékos adósságösszeg-növekmény, a 90-es években 5,5 százalékos éves gazdasági növekedéshez 12,6 százalékos átlagos küladósság-gyarapodás járult - áll a Moody’s jelentésében.

A hitelminősítő szerint azonban a hosszú távú amerikai kilátások még mindig jobbak, mint Japánban vagy Nyugat-Európában, így nem valószínű, hogy az amerikai adósságba befektetett külföldi tőke a közeljövőben destabilizáló módon kivonul az amerikai piacról.

(MTI)

Ajánlat:

Moody's

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből