A pesti tőzsde vitte el a pálmát az idén

Vágólapra másolva!
Két hónap telt el az évből, és ha visszatekintünk, azt láthatjuk, hogy a világgazdaság hatásai most kivételesen megálltak a határoknál. A budapesti börze több mint 11 százalékos pluszt csinált, miközben New York gyakorlatilag stagnált, Frankfurt pedig esett.
Vágólapra másolva!

A magyar blue chipeknek jól jött, hogy a nemzetközi piacokon a bizonytalanság óvatossá tette a befektetőket, az év eleji inflációcsökkenés az állampapír-piaci hozamok esésével járt, így sokan (főleg külföldi alapok) a Vörösmarty téren kerestek befektetési célpontokat.

A választék ugyan nem volt nagy, bár az időszak három sztárrészvénye (OTP, Mol, Richter) a forgalom több mint feléért volt felelős, és a 11 százalékos általánosindex-emelkedést is ők generálták. A tél igazi nagyágyúja, az OTP decemberi szlovákiai bevásárlása után jól szerepelt a megszűnő 11 európai valuta átváltásán is, a lakosság nagy része nála váltotta be és helyezte el otthoni valutakészleteit. Majdnem 23 százalékos árfolyamjavulása két hónap alatt kétszerese a BUX-énak, ami nem meglepő annak tükrében sem, hogy a múlt évi eredményeit is remeknek minősítették a befektetők. Évről évre 20 százalék körüli nyereségemelkedésével és biztató jövőjével (nem felejtve viszonylag bőkezű osztalékpolitikáját) kiemelkedik a mezőnyből.

A két hónap alatt, amikor nem az OTP vitte a pálmát, akkor a gyógyszeriparba kapaszkodtak a tőzsdei szereplők: mind a nagyobb Richter (+14,1 százalék), mind a kisebb Egis (+23 százalék) vonzó részvénynek bizonyult. Ha a fő piacuknak számító Oroszországnak (és a többieknek) jól megy, akkor a cégek gyógyszerexportjának alakulása is felfelé viszi az árfolyamot.

A Mol két hónapos történelme nem ennyire egyértelmű, ami teljesítményében is meglátszik: mindössze 4,7 százalékot teljesített. Egyfelől a kelet-európai terjeszkedésének (PKN) bizonytalansága nem tett jót az olajpapírnak, pedig a gázüzletág óriási ráfizetése mellett is néhány milliárdos nyereséget termelt 2001-ben. Jót tett viszont az árfolyamnak, hogy a kormány napirenden tartja a üzletág megvételét, igaz, némi értetlenséget is okozott, hogy nem tudni, a gázkitermelést milyen formában veszi át a kormány.

Negyedik mamutunk, a Matáv mindössze 2,5 százalékot emelkedett január elejéhez képest, pedig saját eredményei nem ezt hoznák (volt 11 százalékon is), ám a nemzetközi helyzet elég feszültnek bizonyult. Anyavállalata, a Deutsche Telekom erősen negatív eredményei és több mint 60 (!) milliárd eurós adósságállománya nem tetszett a befektetőknek. A Matávra ható másik "tényező", a NASDAQ sem játszott jól: idén 7 százalékot esett.

A továbbiakban a nemzetközi ügyek határozzák meg a világ befektetőinek hangulatát: Amerika kilábalása a recesszióból, Németország bukdácsolása és a japán gazdaság kérdéses helyzete. Itthon a választás (illetve kimenetele) lesz igazán hatással a tőzsdére, a magyar tőzsdei cégek közül milliárdos forgalmat csak a négy nagy produkál. A többiekre marad a spekuláció vagy a napon belüli játék.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

BÉT

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből