Egyelőre nem érződik a kedvezménytörvény hatása

Vágólapra másolva!
Az idei év eddig eltelt nyolc hetében a munkaügyi központok összesen 5 763 külföldi állampolgár számára adtak ki munkavállalási engedélyt. Az adat 9,4 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.
Vágólapra másolva!

Az év első nyolc hetében 41 ezer külföldit foglalkoztattak érvényes munkavállalási engedéllyel, közel háromnegyedüket a fővárosban és Pest megyében. A teljes létszám 8 százaléka dolgozik a három közép-dunántúli megyében, ezzel szemben Észak-Magyarországon és a Nyugat-Dunántúlon minimális a külföldi munkaerő alkalmazása: e két térségben a külföldi munkavállalók alig több mint 5 százalékát alkalmazzák.

Nem meghatározó a külföldiek jelenléte az Alföld, valamint a dél-dunántúli térség munkaerőpiacain sem. A GM értékelése szerint a kedvezménytörvénynek egyelőre nincs kimutatható hatása a külföldi munkavállalásra, az év eleje óta ugyanis mindössze egy olyan engedélyt adtak ki a munkaügyi központok, amely a jogszabály hatálya alá esik.

Az év első nyolc hetében külföldieknek kiadott munkavállalási engedélyek száma országosan nem érte el az ugyanezen időszak alatt az állami foglalkoztatási szolgálathoz bejelentett munkaerőigények 10 százalékát sem. Ez az arány a központi régióban 20 százalék körül alakult.

Tavaly Budapesten a legálisan foglalkoztatott külföldiek legnagyobb hányada, mintegy 60 százaléka román állampolgárságú volt. Az életkort tekintve az itt dolgozók fele 30 éven aluli, több mint 70 százalékuk férfi. A fővárosban dolgozó külföldiek több mint háromnegyede fizikai foglalkozású, ezen belül mindössze 20 százalékuk szakképzett.

(MTI)

Ajánlat:

Munkavállalási engedély
(Az Üzleti Negyed összeállítása)

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből