Vágólapra másolva!
Újabb nagy lépéseket tett Argentína a súlyos gazdasági válságból kiutat jelentő IMF-hitelmegállapodás felé: a tartományok és a szövetségi kormány egyezségre jutott az adóbevételek megosztásáról, és ennek nyomán megkezdődött az idei, súlyos megszorításokat tartalmazó költségvetés kongresszusi vitája.
Vágólapra másolva!

A szerda este elfogadott adómegosztási javaslatról elégedetten nyilatkozott Paul O`Neill amerikai pénzügyminiszter és a Nemzetközi Valutaalap szóvivője is, aki közölte: a jövő héten Buenos Airesben megkezdődhetnek a szervezet és az argentin kormány tárgyalásai az ország által igényelt, mintegy 22 milliárd dolláros tőkeinjekcióról - közölte a BBC.

Szigorítják a tartományok gazdálkodását is

Eduardo Duhalde és a tartományi kormányzók egyhetes kemény tárgyalássorozat végén szerda este aláírták az IMF által régóta sürgetett adómegosztási egyezményt. A megállapodás értelmében az eddigi fix összeg helyett a jövőben az állam adóbevételei 56 százalékát utalja át a tartományoknak. A kormányzók köztelezettséget vállaltak arra is, a tartományi költségvetések hiányát idén 60 százalékkal csökkentik. Cserébe a kabinet 2003-ig átvállalta a tartományok adósságainak törlesztését.

A BBC emlékeztet: az argentin államadósság 141 milliárd dollár, az országban a munkanélküliségi ráta 22 százalékos, és a lakosság 45 százaléka a hivatalosan megállapított szegénységi küszöb alatt él. A gazdasági recesszió négy éve tart.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Átmenetileg erősödött az argentin valuta
(2002. február 13.)

A valutaalap kevesli az argentin reformokat
(2002. február 8.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből