Kamatot csökkentett az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Monetáris Tanács döntése alapján az idei év február 19-i hatállyal a jegybanki alapkamatot 50 bázisponttal 9,00 százalékról 8,50 százalékra csökkentette. A jegybank emellett kötelező tartalékszabályozás módosításáról is döntött.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a forint erősödésével szigorodtak a monetáris kondíciók. Az irányzat folytatódását a Monetáris Tanács nem tartja szükségesnek az MNB 2002. év végi 4,5 százalékos és 2003. év végi 3,5 százalékos inflációs céljainak teljesüléséhez. Ezért a Monetáris Tanács 2002. február 19-i hatállyal 9,00 százalékról 8,50 százalékra, 50 bázisponttal mérsékelte a jegybanki alapkamatlábat.

A csökkentést a piac már beárazta

A kamatcsökkentés nem érte felkészületlenül a piacot: a legtöbb elemző minimum 25 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsített. A folytatódó dezinfláció, a forint további erősödése és trendje miatt ugyanis lehetséges volt (ma sem kizárt), hogy a forint megközelíti a sáv erős oldalának szélét, a 15 százalékot - itt az MNB-nek interveniálnia kell.

A Monetáris Tanács döntött a kötelező tartalékszabályozás módosításáról is. Ennek értelmében a kötelező tartalékráta mértéke 2002. augusztus 1-től 5 százalékra csökken, a kötelező tartalékok után fizetett kamatkompenzáció 2002. szeptember 1-től 4,75 százalékra emelkedik, a kötelező tartalék alapjából 2002. augusztus 1-től kikerülnek a repóügyleteken keresztül gyűjtött források, valamint - a passzív kamatelhatárolások és egyéb passzív elszámolások teljes köre.

Ennek megfelelően a jegybanki eszközök kamatlábai az alábbiak:

Jegybanki eszköz

Kamatláb mértéke

százalék

Két hetes futamidejű jegybanki betét

jegybanki alapkamat

8,50 százalék

O/N jegybanki betét

jegybanki alapkamat - 1,5 százalékpont

7,00 százalék

O/N fedezett hitel

jegybanki alapkamat + 1,5 százalékpont

10,00 százalék

A fentieknek megfelelően változnak a jegybanki alapkamatlábhoz kötött alábbi kamatlábak:

Hitelkonstrukció

Kamatláb mértéke

százalék

A devizabetét fedezete mellett nyújtott projekt finanszírozó hitelek

jegybanki alapkamat

8,50 százalék

A Start és Japán hitel refinanszírozására nyújtott hitelek

a jegybanki alapkamat 75 százaléka

6,375 százalék

Az állami költségvetést 1991. évtől finanszírozó hitelek

jegybanki alapkamat

8,50 százalék

A kamatcsökkentés hatására gyengült a forint

Az MNB alapkamat-csökkentésének bejelentése előtt hétfőn délután az MNB középárfolyamától 12,58 százalékon, röviddel a bejelentés után viszont 12,39 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 47 bázisponttal gyengébb helyzetben, mint pénteken délután. A bankok alultartalékolása következtében az overnight kamatok kissé emelkedtek.

A forint 12,91 százalékos erős pozícióban kezdett, majd némi forinteladás hatására folyamatosan, de kis mértékben gyengült. A keddtől életbe lépő 50 bázispontos kamatcsökkentés bejelentésének hatására érezhetően gyengülni kezdett a forint, a késő délutáni 12,39 százalékos pozíciója a leggyengébb volt a nap folyamán. Kereskedők azonban úgy vélik, hogy további számottevő gyengülés aligha várható, és a következő napokban 12,00-12,30 százalék körül alakul a forint pozíciója.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB

Korábban:

Nem csökkentette alapkamatát az MNB
(2002. február 4.)