Varga Mihály cáfolja Orbánt

Vágólapra másolva!
Jelenleg nem indokolt semmilyen változtatás az árfolyamrendszeren - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken. A miniszter közölte azt is, hogy az uniós csatlakozásig várhatóan éves szinten 1-3 százalékkal erősödhet a forint. A piacon a miniszterelnök csütörtöki beszéde nyomán különféle találgatások láttak napvilágot az árfolyam-politika módosulásáról, Orbán Viktor ugyanis azt mondta, hogy a következő 4-5 évben a forint 3-5 százalékos éves felértékelődésére számít.
Vágólapra másolva!

Nyugalmat kérnék mindenkitől - mondta Varga Mihály, majd hozzátette: a piac hisztérikusan reagált a miniszterelnök kijelentésére, és a mostani intervenciós sáv tág mozgásteret ad a jegybanknak.

Elemzők ellentmondásosan ítélték meg Orbán Viktor csütörtöki, a forint árfolyamára vonatkozó kijelentését. Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője úgy vélte, hogy reálértéken - vagyis a magasabb magyar és az alacsonyabb uniós inflációból adódó különbséget is beszámítva - a piac is 3-5 százalékos forint-felértékelődésre számít, de amennyiben a miniszterelnök nominális forinterősödésről beszélt, úgy a jegybank tavasszal meghirdetett új árfolyam-politikáját korrigálni kell. Ez a forint lebegési sávjának kiszélesítését, vagy a sáv eltolását jelentené. Tóth Gyula, az Inter-Európa Bank elemzője egyértelműen túlzásnak tartotta az évi 3-5 százalékos erősödést; szerinte a forint évente 1,5-2 százalékkal drágulhat.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén csütörtökön azt mondta: a következő 4-5 évben a kormány a forint éves, 3-5 százalékos felértékelődésére számít. Hozzátette: a nemzeti valuta megközelítően 40 százalékkal erősebb annál, mint amit a piac jelenleg elismer.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Adó- és járulékcsökkentést ígért a cégeknek a kormányfő
(2002. február 15.)