Ecostat: lassuló gazdasági növekedés 2002-ben

Vágólapra másolva!
Az Ecostat gazdaságkutató intézet elemzése szerint az idén lassul Magyarország gazdasági növekedése. A felmérés szerint a bruttó hazai termék 2002-ben 3,2 százalék lesz, és várhatóan az export bövülése is csökken, 9 százalékra. Az intézet szerint az ipari termelés is csökkenni fog az elkövetkező években, és annak meghatározó szerepét a szolgáltatási szektor veszi át.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet előrejelzése szerint az idei évben lassul Magyarország gazdasági növekedése a világgazdaságban bekövetkezett dekonjunkturális folyamatok miatt - mondta Belyó Pál, a kutatóintézet igazgatója egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Az intézet decemberben készített pesszimista prognózisa szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2002-ben 3,2 százalék lesz, míg 2001-re 3,9 százalékot várnak.

A kutatóintézet számításai szerint ha nem következik be Magyarország európai uniós csatlakozása, úgy 2015-ig Magyarország fejlettsége az unió átlagának csupán kétharmadát érheti el. Amennyiben azonban létrejön, akkor 2015-re Magyarország akár meg is haladhatja az EU-s fejlettségi átlagot.

Belyó Pál elmondta: a külpiac mérséklődése miatt várhatóan visszaesik az export és az import az idén.Az előrejelzés szerint a 2001-re várt 12,5 százalékos exportbővülés után 2002-ben a kivitel mindössze 9,0 százalékkal nő majd. Az import 2002-ben 9,6 százalékkal nő, míg 2001-ben 12 százalékos emelkedést várnak a kutatók.

Belyó Pál véleménye szerint a fejlődő országokra jellemző magas ipari termelés a következő években csökkenni fog várhatóan Magyarországon is, és az ipar meghatározó szerepét átveszi a szolgáltatási szektor dinamikus fejlődése. Ebben a szektorban a foglalkoztatottak száma az elmúlt években megugrott, a mezőgazdaságban drasztikusan csökkent, az iparban pedig nem változott.

A külföldi tőke mozgásáról szólva elmondta, hogy új trend látszik kirajzolódni, ahol a profitszerzés mellett egyre erőteljesebben jelentkezik a piacszerzés és a piacvezetés iránti igény. Belyó Pál elmondta: Magyarország a 30. helyen áll azon a listán, amely a befektetők számára a legvonzóbb országokat állítja sorba. Ezen a listán Hollandia az első, Anglia a második, az Egyesült Államok pedig a harmadik helyen található.

Az Ecostat szerint a magyar tőke legnagyobb hányada, 47 százaléka Szlovákiába, 21 százaléka Dániába, 7 százaléka Csehországba, 7 százaléka Németországba áramlik.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat