<P style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">50 milliárd bevétel az ÁPV Rt.-nél

Vágólapra másolva!
Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) idei bevétele elérheti az 50 milliárd forintot, amelynek több mint kétharmadát - mintegy 36 milliárd forintot - az értékesítésből és a vagyonhasznosításból származó bevételek teszik ki.
Vágólapra másolva!

A társaságnak az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint 2001 egyik legjelentősebb eseménye a Budapest Bank Rt. utolsó, még állami tulajdonban lévő részvénycsomagjának értékesítése volt, amely 6,1 milliárd forint bevételt hozott a vagyonkezelőnek. Az ÁPV Rt. kétfordulós, nyilvános pályázatot írt ki a CD Hungary Rt. 99,9 százalékos tulajdoni hányadot képviselő részvénycsomagjára, amelynek nyertese az OTP Bank Rt. érdekeltségi körébe tartozó Magyar Ingatlan Befektető Kft. lett. A befolyt vételár 18,2 milliárd forintot tett ki. Még decemberben a Hungaropharma Rt. 50 százalék plusz egy szavazatot kitevő részvénycsomagjának értékesítéséből 4 milliárd forint bevételhez juthat az ÁPV Rt. akkor, ha a Gazdasági Versenyhivatal a tranzakciót még az idén jóváhagyja.

A vagyonkezelő az idén folyamatosan hajtott végre ingatlanértékesítéseket. Az ebből befolyt bevétel összege mintegy 2 milliárd forint. A közlemény szerint az idén összesen 9 tranzakció során fogadott be az ÁPV Rt. kárpótlási jegyeket, összesen 650 millió forint névértéken. A privatizációs szervezet hozzárendeltvagyon-bevételei között szerepelt ebben az évben a gázközműkötvény 4,9 milliárd forint értékű kamata, amely összeget a gázközművel kapcsolatos önkormányzati igények rendezésekor vett figyelembe az ÁPV Rt.

Ugyancsak számottevő, mintegy 8,5 milliárd forintos bevétele származik 2001-ben a privatizációs cégnek a kapott osztalékokból. E körben a legjelentősebb befizetők a Szerencsejáték Rt., a Mol Rt., a Richter Gedeon Rt. és a Mahart Rt. voltak.

Mindezekkel szemben az ÁPV Rt. 2001-ben - az előző évhez hasonlóan - nem fizetett be osztalékot az állami büdzsébe, mivel a költségvetési törvény módosítása ezen kötelezettség alól mentesítette. Amennyiben viszont teljesül a társaság idei bevételi terve, a hozzárendelt vagyonnal kapcsolatos kiadásaira éves szinten összesen 48,4 milliárd forintot fordít. A privatizációs tartalékalap idei legjelentősebb kifizetése az önkormányzati gázközművagyonnal kapcsolatos kötelezettségek rendezése volt, mintegy 64,2 milliárd forint erejéig.

(Népszava)

Ajánlat:

ÁPV Rt.