Január 1-jétől akár euróval is fizethetünk a boltokban

Vágólapra másolva!
Még az idei év folyamán, legkésőbb december 31-ig érdemes devizaszámlára helyezni megmaradt márkánkat, líránkat és schillingünket - mondták az Inter-Európa Bank szakértői az [origo] Társalgójában, január 2-ától pedig euróra is be lehet váltani azokat, sőt akár fizetni is lehet az euróval, ha a kereskedők elfogadják. A szakértők elmondták, hogy véleményük szerint az euró árfolyama jövő júniusban sem megy 255 forint fölé, valamint megtudhattuk, hogy a hazai pénzintézetekben - így az IEB-ben is - gyűjtik a megszűnő pénzérméket az UNICEF "Apró az aprókért " kampányának keretében. 
Vágólapra másolva!

Az euró várhatóan júniusban sem kerül többe 255 forintnál

[origo]: Önök szerint hogyan befolyásolja rövid távon a magyar gazdaságot az új közös valuta? (minek)

Inter-Európa Bank: Röviden: sehogy. Nem lesz hatása.

[origo]: Elemzői vélemények szerint a jelenlegi amerikai recesszió enyhébb lesz, mint az 1991-es. Mire alapozzák ezt a véleményt? Önök szerint hova fog vezetni a recesszió? (Rookie)

Inter-Európa Bank: Passz. Ennek nincs köze az euróhoz.

[origo]: Befolyásolja a forint árfolyamát az euró bevezetése? (spekuláns)

Inter-Európa Bank: Nem.

[origo]: A mai folyó fizetési mérleg adatok fényében, mi a véleményük a néhány hónapja napvilágra került meglehetősen pesszimista elemzői várakozásokkal kapcsolatban? (A befektet)

Inter-Európa Bank: A mai adatok sokkal jobbak lettek, mint a várakozások, stabilizálhatjá a forint árfolyamát, de hosszabb távon veszélyt is rejtenek magukban.

[origo]: Elképzelhető hogy valahol eltérnek a fix euró-árfolyamoktól? Ezek mi alapján keletkeztek? (fontocska)

Inter-Európa Bank: 1998 decemberében határozták meg a fix árfolyamokat, ezek utalásnál kerülnek alkalmazásra, a készpénzforgalomban jelentkezik eltérés a költségek miatt.

[origo]: Tényleg Boszniában is az euró lesz a hivatalos fizetőeszköz? (duisenberg)

Inter-Európa Bank: nem tudjuk...

[origo]: Akkor segítek: Boszniában is hivatalos fizetőeszköz lesz az euró, és mint az ECB elnöke rendkívüli módon aggódok a Balkánon - állítólag már hónapokkal ezelőtt - megjelent hamis euróbankjegyek miatt. Állítólag még egy szakembernek is komoly gondot okoz az eredetitől való megkülönböztetése. Fel vannak erre készülve? (duisenberg)

Inter-Európa Bank: Segítségét köszönjük és a HR-en várjuk jelentkezését!

[origo]: Önök mit várnak, január és június végén hogyan fog a forint euró árfolyam állni?2 (fontocska)

Inter-Európa Bank: Biztosat nem lehet mondani, januárban valószínűleg nem fog lényegesen eltérni a 250 forintos árfolyamtól, júniusra erősebbek a gyengülésre ható tényezők. Várhatóan azonban ekkor sem fogja meghaladni a 255 forintos árfolyamot ezek a várakozásaink szerinti adatok

[origo]: És a dollár-euró árfolyam hogyan alakul majd Önök szerint? (dollarlover)

Inter-Európa Bank: Év eleje óta erősek azok a várakozások, amelyek szerint erősödik az euró a dollárhoz képest, amit a gazdaság-növekedési különbségek egyébként alá is támaszthatnának, azonban ez a szeptemberi terrortámadás időszakát kivéve egyelőre nem történt meg. A piac véleménye szerint ugyanakkor továbbra is alulértékelt az euró a dollárhoz képest.

[origo]: Maguk szerint előfordulhat, hogy az átállás miatt emelkednek az árak a 12 tagállamban, a felkerekítések miatt például? (blair)

Inter-Európa Bank: Országonként változik, de néhol ahol bizonyos termékek ára kicsit drágább, ill. kicsit olcsóbb lesz, tehát mindkettőre lehet számítani.

[origo]: Ha valaki a számlájára beteszi a pénzét, és onnan átváltja, akkor itt rengeteg költség keletkezik, nem?. (fontocska)

Inter-Európa Bank: Az átváltás fix árfolyamon történik év végén, tehát itt semmilyen veszteség nem keletkezik, s egyébként az IEB amennyiben most nyit nálunk devizaszámlát, febr. 28-ig díjmentesen vezeti azt.

[origo]: Véleményük szerint mennyi német márka van Kelet-Európában, ezeket euróra vagy dollárra váltják-e át, a márka elveszti szerepét a régióban? (amateur)

Inter-Európa Bank: A kint lévő pénzekről nincs információnk, azt még a Bundesbank se tudja.

[origo]: Milton Friedman azt nyilatkozta, hogy az euró bevezetése "tévedés". Önök szerint? Tényleg ennyire rossz a helyzet? (duisenberg)

Inter-Európa Bank: Ennél sokkal optimistábbak vagyunk...

[origo]: Az érintett országok lakosságának hány százaléka lelkesedett az euró bevezetéséért? (minek)

Inter-Európa Bank: Németországban a lakosság valamivel több, mint fele lelkesedig, a Benelux államokban tudomásunk szerint ez az arány jóval magasabb.

[origo]: Önök szerint népszerű lesz Magyarországon az euró?

Inter-Európa Bank: Mindenképpen kényelmesebb és könnyebbé teszik a lakosság számára az üzleti és turistautazásokat.

[origo]: Magyarországon mikor vezetik be az eurót? Rögtön, amikor belépünk az unióba? (Rookie)

Inter-Európa Bank: Biztosan nem. Az euróhoz kapcsolódó feltételrendszer eltérő az EU-tagság feltételeitől, a gazdasági feltételek szigorúbbak.

Itthon érdemes december 31-ig devizaszámlára helyezni pénzünket

[origo]: Mit csináljak a német márkámmal? Hogyan járok a legjobban? (minek)

Inter-Európa Bank: Ha elhelyezi devizaszámlára.

[origo]: Önök szerint nem lenne jobb fontra vagy dollárra váltani a megszűnő valutákat? (eurofan)

Inter-Európa Bank: Az euró bevezetése önmagában nem jelent kockázatot, s bármilyen más valutára történő átváltás ugyanannyi kockázatot jelent, tehát mindegy, ugyanannyi a kockázat.

[origo]: Meddig használhatom meg a schillingjeimet? Januártól már nem? (hejj)

Inter-Európa Bank: Február 28-ig az ausztriai boltokban elfogadják.

[origo]: Mi a végső határidő, amíg kezdenem kell valamit a német márkámmal? (minek)

Inter-Európa Bank: A német nemzeti bankban (Deutsche Bundesbank) korlátlan ideig lehet német márkát euróra váltani, a többi banknál ez változó.

[origo]: Tisztelt szakértők! Meg tudnák mondani, melyik az az egymárkás pénzérme, amelyik jóval többet ér egy márkánál, tudniillik magas az ezüsttartalma? Van egy halom otthon, és nem akarom bagóért beváltani. (duisenberg)

Inter-Európa Bank:...

[origo]: Meddig válthatók be Magyarországon a bankjegyek, vagy már el is késtem? (dollarlover)

Inter-Európa Bank: 2001. december végéig bármelyik kereskedelmi bankban átvezethető devizaszámlára.

[origo]: Mi történik az állandó deviza átutalási megbízásokkal? (Balooo)

Inter-Európa Bank: Ezt a számlát vezető kereskedelmi bank határozza meg, a mi bankunk új megbízást kér.

[origo]: Valahogy biztos lehet nyerészkedni az eurón, nem? Vagy csak nem akarják elárulni? ( spekuláns)

Inter-Európa Bank: Megfelelő megalapozottsággal lehetséges de mindenképpen kockázat vállalásával.

[origo]: Vidéken lakom, és az illetékes bankfiókom levelet küldött, hogy a devizaszámlám miatt be kell fáradnom. De miért? Nem váltják át automatikusan euróra? (hejj)

Inter-Európa Bank: Ez kereskedelmi bankoktól függ, az IEB automatikusan átváltja...

[origo]: Miért olyan biztosak benne, hogy nem lesznek problémák, milyen garanciákkal rendelkeznek? (fontocska)

Inter-Európa Bank: A bankjegyek már helyenként kiszállításra kerültek a kereskedelmi bankokhoz, illetve szállításuk jelenleg is folyamatosan történik, és egy nagyon alapos nemzetközi és hazai előkészítő munka áll a bevezetés mögött.

[origo]: Ha a márkámmal bemegyek egy fiókba, azonnal kapok eurót, vagy számlát kell nyitnom, akkor is, ha még nincs? (Balooo)

Inter-Európa Bank: Eurót csak január 2-a után tudnak a bankok kiadni, előtte csak számlára lehet helyezni. Ezt követően pedig csak beváltásra van lehetőség.

[origo]: Magyarországon lehet fizetni az euróval? (fontocska)

Inter-Európa Bank: Január 1-től, ha talál rá elfogadó kereskedőt, akkor a törvények értelmében lehet. A devizaszámlán van a pénz, év végén a bankok külön konverziós költség nélkül átváltják euróra.

[origo]: Mi az a határösszeg, melyet konverziós költség nélkül lehet konvertálni euróra? (Balooo)

Inter-Európa Bank: Ha devizaszámlán van a pénz, akkor év végén a bankok külön konverziós költség nélkül átváltják euróra.

[origo]: Mi történik, ha több, különböző devizára szóló és euróra átváltandó, azonos feltételrendszerű devizaszámlával rendelkezem a banknál (például DEM, ATS, ITL számlák)? (CFO)

Inter-Európa Bank: Ha másképp nem rendelkezik, automatikusan egy euroszámlává vonjuk össze.

[origo]: Lehet a megszűnő valutanemekben kiállított American Express csekket 2001 dec. 31-e után is használni? (Balooo)

Inter-Európa Bank: Február 15-ig beváltjuk.

[origo]: ATM-ekből már január 1-jétől hozzájuthatok euró bankjegyekhez? (Balooo)

Inter-Európa Bank: Vegyes ATM-ek lesznek, lesznek régi bankjegyesek és eurós automaták is, február 28-ig a tagállamok folyamatosan állítják át az összes automatát.

Gyermeksegélyezésre használják a kivonásra kerülő aprópénzt

[origo]: Nem tartanak attól, hogy nálunk is forgalomba kerülnek a hamis eurók? (dollarlover)

Inter-Európa Bank: Az euró biztonságáért sokat tett az Európai Központi Bank. De természetesen, mint minden bankjegynél, itt is előbb-utóbb felmerül a hamisítás lehetősége. A lakosság megfelelő tájékoztatásával elejét lehet venni a visszaéléseknek.

[origo]: Mit tehetek német pénzérméimmel, azon túl, hogy elutazok Németországba és elköltöm ott. (Banker)

Inter-Európa Bank: Felajánlhatja az UNICEF "apró az aprókért" gyermeksegítő akciójában, honlapunkon a hírek között olvasható bővebb információ az akcióról.

[origo]: Önöknél is gyűjtik az aprópénzeket? (dollarlover)

Inter-Európa Bank: Igen. Van egy akció, az UNICEF gyűjti az aprópénzeket, melyben részt vesz az IEB is, tehát ha erre gondol, akkor igen.

[origo]: Mit szimbolizál az euró jele? (CFO)

Inter-Európa Bank: A görög epszilont, Európa kezdőbetűje, a két vonal stabilitást szimbolizál, valamint egyfajta asszociációt a dollár az angol font és japán jen valutaszimbóluma felett.

[origo]: Úgy hallottam: különleges papírból készülnek a bankjegyek, hogy a vakok is felismerjék azokat. Itthon is indul kampány a vakok és gyengénlátók tájékoztatására? (blair)

Inter-Európa Bank: Erről nincs információnk.

[origo]: Az önök bankja esetleg élen járhatna a vakok megsegítésében, nem gondolják?

Inter-Európa Bank: Megtesszük a kezdő lépéseket...

[origo]: Mit csinálnak a megszűnő bankjegyekkel? (fontocska)

Inter-Európa Bank: Elégetik a papírpénzt, a fémpénzt pedig bezúzzák.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)