A Dunaferrt megdöbbentették a dömpingvádak

Vágólapra másolva!
A Dunaferr Rt. szerint körültekintés nélkül kezdeményezett ellene dömpingeljárást a nyugat-európai acélipari szövetség (Eurofer) a melegen hengerelt acéltermékekre vonatkozóan az Európai Bizottságnál. A társaság szerint az acélipar dekonjunktúrája, és az USA piacvédő intézkedés-tervezete miatt szabadulnak el az indulatok a nemzetközi acélkereskedelem szereplői között.
Vágólapra másolva!

Horváth Tamás, a cég európai uniós és integrációs igazgatója kedden elmondta: megütközéssel fogadták a szövetség (Eurofer) lépését, hiszen a társaság 1995 óta társult tag, állandó kapcsolatban van a szervezettel, folyamatosan cserélnek információt a kereskedelempolitikáról, az export- és importszállításokról. Az acélipari társaság véleménye szerint egy ilyen lépés előtt konzultálnia kellett volna a szövetségnek a Dunaferr-rel.

Horváth Tamás úgy vélekedett, az utóbbi években, az acélipar dekonjunktúrájával, illetve az Egyesült Államokban kilátásba helyezett protekcionista intézkedésekkel összefüggésben kezdenek elszabadulni az indulatok a nemzetközi acélkereskedelemben, ennek jeleként szaporodnak, gyakran megalapozatlanul, az antidömping kezdeményezések.

Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok közül Magyarország az egyetlen, amely teljesítette az EU által előírt, az iparág rekonstrukciójával kapcsolatos követelményeket és az acélipari társaság állami támogatás nélkül képes működni - hangzott el. A Dunaferr az utóbbi időben jelentősen csökkentette termelőkapacitásait, így aligha képzelhető el, hogy Magyarország, egy mérsékelt termelési volumennel és kiszállításaival piaci zavarokat okozna Nyugat-Európában - mondta az igazgató.

Horváth Tamás hangsúlyozta: a Dunaferr a Magyar Vas- és Acélipari Egyesüléssel, valamint a Külügyminisztériummal egyeztetve határozottan kíván fellépni az ügyben. A tervek szerint pénteken találkozik az igazgató a szövetség vezérigazgatójával.

A melegen hengerelt acél a Dunaferr fő terméke. A cégcsoport termékeinek 55 százalékát külföldön értékesíti. Az export 75 százalékát EU-tagállamokba szállítja, évi 80 millió eurós értékben.

Az Európai Bizottság december 21-ig értesíti a szaktárcát arról, hogy indít-e eljárást az ügyben. A bizottság az eljárást csak vállalatok ellen indíthatja, Magyarországon ez csak a Dunaferr Rt.-t érinti. Az eljárás időtartama 9 hónap. A bizottság - amennyiben jogosnak találja a keresetet - büntetővámot szabhat ki a cég kivitelére.

Jelenleg három antidömping intézkedés van érvényben magyarországi cégek ellen. Bizonyos méretű acélcsövekre büntetővámot szabott az EU, egyes kötözőzsinegek és acéldrótok exportjára árkötelezettséget írtak elő - fűzte hozzá a főosztályvezető, a Dunaferr ilyen termékeket nem állít elő.

(MTI)

Ajánlat:

Eurofer

Dunaferr