A román szenátus vizsgálja a Danubius szovátafürdői vásárlását 

Vágólapra másolva!
A román szenátus bizottság felállítását tervezi a Danubius Rt. szovátafürdői felvásárlásának kivizsgálására. A danubius Rt. román leányvállalatán, a Salina Investen keresztül szerezte meg az üdülőközpont 82 százalékát. Az ügyletet a román Szociáldemokrata Párt néhány képviselője azonnal támadta, a párt egy szenátora pedig Erdély elleni bűntettről beszélt.
Vágólapra másolva!

A román szenátus állandó bizottsága jóváhagyta egy vizsgálóbizottság felálítását, annak érdekében, hogy megállapítsa: miként szerzett többségi tulajdont a magyarországi Danubius Rt. a szovátafürdői gyógyüdülőközpontban - jelentette a csütörtöki román sajtó.

A Danubius Rt. romániai társasága, a Salina Invest Rt. májusban írta alá a privatizációs megállapodást a román privatizációs hatósággal (APAPS) az üdülőtelep részvényei 82,17 százalékának megvételéről.

A Salina Rt mintegy ezer szállodai férőhely és egyéb ingatlan, valamint egészségügyi intézmény tulajdonjogát - beleértve a Medve-tó húsz évre szóló használati jogát - nyerte el. A vevő a részvényekért 1,9 millió dollárt fizet, és kötelezettséget vállalt arra, hogy két éven belül 5 millió dollárt költ a fürdővállalat korábbi években teljesen lepusztult objektumainak felújítására.

A szovátai privatizáció ellen a hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) konzervatív-nacionalista szárnyának képviselői azonnal politikai támadást indítottak. Adrian Paunescu, a párt egyik szenátora egyenesen "Erdély elleni bűntettről" beszélt, mivel tudomása szerint az üdülőtelepet "valójában a magyar titkosszolgálatok vették meg".

Az első nacionalista támadások a bírósági ítéletek nyomán lassan elültek, de szeptember elején az Adevarul című központi lap ismét felvetette a szovátai privatizáció kérdését. Ennek nyomán újabb PSD szenátorok álltak csatasorba, akik a lap "leleplező írásaira" és a helybéliek panaszaira hivatkozva aláírások gyűjtésébe kezdtek egy vizsgálóbizottság felállítása érdekében.

A szenátus gazdasági bizottsága felszólította a román privatizációs hatóság vezetését, hogy egy héten belül bocsássa a bizottság rendelkezésére a szovátai privatizáció teljes dokumentációját.

(MTI)

Ajánlat:

Danubius Rt.