Olcsóbb hitel az új lakásra a Földhitel- és Jelzálogbanktól<BR/>

Vágólapra másolva!
A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. szeptembertől 0,7 százalékponttal, 5,5 százalékra csökkenti az új lakások vásárlására és építésére felvehető kölcsön kamatát - tudta meg a Magyar Hírlap a  banktól. Az FHB lépése válasz az OTP Bank és a CIB Bank közelmúltban bejelentett kamatcsökkentésére.
Vágólapra másolva!

Az FHB versenyhelyzetének megőrzése végett olcsóbbá tette az új lakások építésére vagy vásárlására felvehető kiegészítő kamattámogatásos hitelt. A lépésre azután került sor, hogy az OTP Bank 7,5 százalékra, a CIB Bank pedig 7 százalékra mérsékelte a kamatot és kezelési költséget magában foglaló hiteldíjat. Az új kondícióknak köszönhetően az FHB 0,7 százalékpontos csökkentéssel a CIB Bankkal azonos szintre szállította le a hiteldíjat, amely 5,5 százalékos kamatból és 1,5 százalékos kezelési költségből áll. A CIB Bankkal szemben viszont az FHB által felszámított kezelési költség tartalmazza a kölcsönfelvevőkre megkötendő hitelfedezeti életbiztosítás díját is.

Nem változik viszont a használt lakás vásárlására, a bővítésre és korszerűsítésre adott kölcsön kamata, amely továbbra is 9,6 százalék az ötéves fix kamatozás esetén. A kölcsönfelvevőknek a kamatokon túl ebben az esetben is 1,5 százalékos éves kezelési költséget kell fizetniük.

A jövőben a bank ügyfeleinek lehetősége lesz arra, hogy a futamidő első két évében bármelyik hitelnél csökkentsék a törlesztési összegeket. Azok az ügyfelek, akik az alacsonyabb kezdő fizetést választják, három évig kisebb havi törlesztőösszeget fizetnek, mint az alapesetben, viszont a futamidő második felében arányosan nő a visszafizetés összege. Ez a megoldás az alacsony kamatozású kölcsönfajtáknál hoz lényeges könnyítést, a bank számítása szerint a kiegészítő kamattámogatásos, azaz 5,5 százalékos kamaton és 1,5 százalékos kezelési költség mellett felvett hitelnél az első évben a törlesztőrészlet mintegy 45 százalékkal is kedvezőbb lehet, mint a szokványos törlesztési megoldásnál. A halasztott törlesztés választásánál azonban feltétel, hogy a hitel futamideje legalább 10 év legyen.

Új lakás építésére és vásárlására felvehető kiegészítő kamattámogatásos hitelek feltételei (százalékban)

Bank

CIB

FHB

OTP

Éves kamat

5,50 %

5,50 %

5,75 %

Éves kezelési költség

1,50 %

1,50 %

1,75 %

Hiteldíj (összesen)

7,00 %

7,00 %

7,50 %

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlanhitel
(az Üzleti Negyed rovata)

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)

2001. szeptember 1. 12:23