Ütött a márka utolsó órája

Vágólapra másolva!
Csütörtök éjfélkor az euróövezet összes országában megszűnnek a nemzeti valuták, és kizárólag az új közös pénz az euró lesz a törvényes fizetőeszköz. A valutauniós országokban ettől kezdve már csak a nemzeti bankokban váltják vissza a márkákat, lírákat, pezetákat. A tapasztalatok szerint az átállás nagyobb zökkenőktől mentesen zajlott le. Az euró népszerűségét jól mutatja, hogy a bevezetést követő első hétben a tranzakciók nagy részét már euróban bonyolították.
Vágólapra másolva!

Két hónappal január 1-jei bemutatkozása után pénteken 0 órától az euró lesz az egyetlen törvényes fizetőeszköz az euróövezet 12 országában. Franciaország, Írország és Hollandia már korábban megszűntette nemzeti valutáit, az osztrák schillinget, a német márkát, az olasz lírát, a portugál escudót, a spanyol pezetát, a belga és luxemburgi franc-t, a finn márkát, illetve a görög drachmát csütörtök éjfélig váltják be. Ezt követően a 12 tagú euróövezetben már csak a jegybankok váltják vissza a régi nemzeti valutákat, kivéve Belgiumot, ahol ez év végéig még a kereskedelmi bankok is váltanak.

Az eurókészpénz népszerűségét jól érzékelteti, hogy a bevezetést követő első hétben már a tranzakciók nagy részét euróban bonyolították a 300 milliós euróövezetben. A gyors és zökkenőmentes átmenetet a tökéletes szervezésnek, a hatalmas mennyiségű készpénz - 51 milliárd érme és 15 milliárd bankjegy - bankokhoz, és kereskedelmi egységekhez történő pontos kiszállításának volt köszönhető, amelyet teljes egészében az Európai Központi Bank (ECB) irányított.

A szkeptikusok félelmei végül nem igazolódtak be, nagy mennyiségben nem találtak hamisított bankjegyeket, - bár voltak példák ilyen kísérletekre - az árak nem emelkedtek jelentősen, és az átállás nem okozott káoszt egyetlen euróövezetbeli országban sem. Kisebb fennakadások természetesen akadtak, például Ausztriában, ahol az eurókészpénz első napjaiban hosszú órákig használhatatlanok voltak az ország pénzkiadó automatái a nagyszámú tranzakció miatt. Minden esetre a három nem euróövezeti tagország, Nagy-Britannia, Dánia és Svédország a kedvező tapasztalatok láttán mérlegeli az euró minél hamarabbi bevezetését. Egyes közvélemény-kutatások szerint a korábban meglehetősen szkeptikus britek többsége mára már támogatja a közös európai valutát.

Az átállás - sikeressége ellenére - jelentős költségekkel járt, amelyet elsősorban a bankok és kereskedők álltak, hiszen például a pénztárgépek, és számlázási rendszerek átállítása hatalmas összegeket emésztett fel - írja a BBC.

Az euró sikere természetesen nem csak az új valuta népszerűségének köszönhető, hanem például az Európai Központi Bank gazdaság-irányító tevékenységének is. Az euróövezet ennek ellenére a monetáris unió 1999 január 1-jei megalakulása óta először néz szembe a recesszióval. A kritikusok szerint az ECB késve és nem kellő mértékben csökkentette irányadó kamatait, így nem tudta megakadályozni például a német gazdaság - az euróövezet legnagyobb gazdaságának - erőteljes visszaesését. Ugyancsak vitatják az euróövezet országainak azt a nemrégiben elfogadott szabályozását, amely szerint a költségvetési hiány nem lehet több ezen országokban, a GDP 3 százalékánál, mert így a gazdasági fellendüléshez nagyobb lakossági költésre van szükség.

Az ECB egyébként az idei év második felére már enyhe növekedést prognosztizál ugyanakkor a munkanélküliség növekedésére számít, ami a választások előtt álló Franciaországban és Németországban a jelenlegi kormányok bukásához is vezethet.

Eközben az euró gyengesége tovább folytatódik a nemzetközi pénzpiacokon. A közös valuta számlapénzként történő 3 évvel ezelőtti bevezetése óta az euró 25 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, és az idén januárban tapasztalt rövid erősödést követően ismét megközelítette negatív rekordját, a 0,86 dollárt. Szakértők szerint hosszú távon az euró értéke közelíthet a dolláréhoz, de csak abban az esetben, ha az euróövezet országai végrehajtják azokat a szerkezeti változtatásokat, amelyek révén erősödik a termelékenység, és csökken a munkaerőpiac rugalmatlansága.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből