Csökkent az eurózóna inflációs üteme

Vágólapra másolva!
Februárban átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az euróövezetben, mint tavaly februárban - közölték csütörtökön az EU statisztikai hivatalában előzetes adatként. Elemzők 2,4 százalékot vártak.
Vágólapra másolva!

A friss eredmény megnyugtatta a piacokat a januári inflációs ugrás után. Az adat közlése után az euró 0,8632 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon, a reggel 0,8643-0,8654 dollár között dráguló irányzat után. A jelenlegi körülmények között a csökkenő inflációs irányzat visszatérése nem növelte az Európai Központi Bank (EKB) hamaros kamatcsökkentésének esélyét, de legalább nem is rontotta a kilátást.

Az euróövezetben januárban, az ugyancsak csütörtökön kiadott végleges adat szerint, 2,7 százalékkal voltak magasabbak átlagosan a fogyasztói árak, mint tavaly januárban. Az előzetes adat 2,5 százalékos volt. Decemberben 2,0 százalékos volt a tizenkét havi infláció a közös pénzt használó tizenkét ország átlagában az új, végleges adat szerint - az előzetes adat 2,1 százalékos volt -, a novemberi 2,1 százalék, az októberi 2,4 százalék, a szeptemberi 2,5 százalék, az augusztusi 2,7 százalék, a júliusi 2,8 százalék, a júniusi 3,0 százalék és a májusi 3,4 százalékos tavalyi csúcs után. Tavaly az évi átlagos infláció 2,6 százalékos volt az euróövezetben. Az EKB vezetői tavaly nyár óta rendületlenül jósolják, hogy a tizenkét havi infláció az idén egészen bizonyosan a bank 2 százalékos riadószáma alá csökken.

(MTI)