BAT profit: a magyar költségvetés negyede

Vágólapra másolva!
A világ második számú dohányipari csoportja, a British American Tobacco (BAT) 2001-ben 36 százalékkal növelte adó előtti profitját. A cigarettagyártó cég adó előtti profitja 2,86 milliárd font (1112,2 milliárd forint) volt tavaly, az egy részvényre jutó profit pedig 9 százalékkal 61,82 pennyre emelkedett, összhangban az elemzői várakozásokkal.
Vágólapra másolva!

A BAT adó előtti nyeresége 2,86 milliárd font volt a 2001-es évre - ami a Magyar Köztársaság éves költségvetésének negyedével egyezik meg. A tiszta nyereség 1,179 milliárd font lett a 2000-es 862 millió után. A BAT az idei évben a cigarettaértékesítés 2-3 százalékos csökkenését várja a kedvezőtlen gazdasági feltételek és cigaretta-csempészet elleni intézkedések miatt, 2003-ban és később azonban ismét növekedésre számít.

Martin Brougthon, a BAT elnöke bízik abban, hogy a tavalyi 9 százalékos egy részvényre jutó profitnövekedés után az idén is magas növekedést tudnak majd regisztrálni. Hozzátette, a csoport képes lesz jól kezelni a kereskedelmi nehézségeket Argentínában és Venezuelában.

A Lucky Strike, a Kent, a Dunhill és a Pall Mall tulajdonosa, amely 1999-ben szerezte meg Rothmanst, a tavalyi évre 10 százalékkal nagyobb, 32 penny részvényenkénti osztalék fizetését javasolja. A BAT részvényei az utóbbi tizenkét hónapban a brit dohányipari részvényekkel összhangban teljesítettek, de 45 százalékkal haladták meg a brit tőzsdei átlagot.

A csoport részvényei kedd reggel 4 pennyvel, azaz 0,6 százalékkal gyengültek, 6,49 fontra, a londoni értéktőzsdén.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

BAT

Korábban:

Növelte második negyedévi profitját a British American Tobacco
(2001. július 31.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből