A terrortámadás miatt veszteséges a Swiss Re

Vágólapra másolva!
A Swiss Re svájci viszontbiztosító táraság több mint száz év óta először könyvelhet el éves veszteséget, amelyet a tavaly szeptember 11-i terrortámadások után benyújtott 2,95 milliárd svájci frankos követelés okozott - írja a Bloomberg hírügynökség. A nagy vetélytárs Munich Re 1,9 milliárd dolláros követelésre számít a merényletek után.
Vágólapra másolva!

A New York-i Világkereskedelmi központ elleni támadás biztosítási költségei 45 százalékkal nőttek ahhoz képest, amit a táraság korábban valószínűsített. A terrortámadás közvetlenül 200 millió svájci frankos veszteséget okozott a cégnek - közölte Stefan Mueller, a Swiss Re szóvivője. A világ második legnagyobb viszontbiztosítója így a tavalyi év második felében 1,55 milliárd svájci frankos veszteséget szenvedett el.

Az ikertornyok lerombolása becslések szerint mintegy 70 milliárd dollárjába kerül a biztosító-szakmának, amely az iparág valaha volt legnagyobb vesztesége. A Swiss Re legnagyobb európai riválisa, a Munich Re tavaly novemberben közölte, hogy mintegy 1,9 milliárd dolláros kárigényre számít a támadások nyomán.

A társaság tavalyi nyereségét ugyancsak érzékenyen érintette, az Enron energiakereskedő cég csődjéből származó veszteség, amelyet decemberben 184 millió svájci frankra becsült a biztosítótársaság. Ráadásul a 10 ezer főt foglalkoztató, 1863-ban alapított céget az Allison tornádó által okozott károk, a különböző emberi mulasztás miatt történt katasztrófák, és a zuhanó részvényárfolyamok is sújtották.

A társaság befektetésekből származó bevételei tavaly 8,4 milliárd svájci frankra csökkentek az egy évvel korábbi 9,1 milliárdról. A Swiss Re részvényeinek árfolyama kora délután 147 svájci frank volt, a kereskedés elején bekövetkezett 4,4 százalékos csökkenést követően.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Swiss Re

Korábban:

Alakulóban a terrorbiztosító
(2002. február 22.)

A Swiss Re bírósági döntésre vár a terror-kártérítések ügyében
(2001. november 21.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből