Jövőre Angliát is meghódíthatja az euró

Vágólapra másolva!
Brit médiaértesülések szerint Tony Blair kormánya már jövő év májusára kiírná a népszavazást a közös európai valuta nagy-britanniai meghonosításáról.
Vágólapra másolva!

A brit választási bizottság egyik tagja hétfőn felszólította a helyhatóságok vezetőit: készüljenek fel arra, hogy 2003. május elsején megtarthatják a brit euróreferendumot. A hatóságok arra a napra írták ki a skót parlamenti, a walesi és az északír nemzetgyűlési, valamint az angol és skót helyhatósági választásokat. Sir Neil McIntosh, a választási bizottság tagja az észak-angliai helyhatósági illetékesek tanácskozásán sürgette az alapos felkészülést a "szuper csütörtökre". Egyben arra tett ígéretet, hogy az euró meghonosításáról szóló kérdés megfogalmazása "tisztességes" lesz - jelentették hétfőn a brit tömegtájékoztató eszközök.

A jövő tavaszi népszavazás lehetőségére Peter Hain, a külügyminisztérium Európa-ügyi államminisztere is utalt egy múlt heti interjúban, kijelentvén, hogy Gordon Brown pénzügyminiszter már idén ősszel befejezheti a munkáspárti kormány által kitűzött feltételek teljesülésének vizsgálatát, és hat hónappal később megtarthatják a népszavazást.

A jövő május elsejei dátum - a The Independent napilap szerint - egyre inkább teret nyer kormánykörökben. Tony Blair kormányfő európárti tanácsadói arra sürgetik a miniszterelnököt, hogy a jövő májusi helyi választások napjára írja ki a népszavazást. Úgy ítélik meg, hogy a brit kormánynak akkorra sikerülhet megváltoztatnia a brit közvélemény ellenérzését a közös valutával szemben, és a választások és a népszavazás egyszerre történő megrendezése jelentősen növelhetné a részvételi arányt - írta hétfőn a brit napilap.

A 2003-as népszavazás mellett szállt síkra hétfőn Charles Kennedy, az ellenzéki Liberális Demokrata Párt vezére is az eurócsatlakozásért kampányoló Britain in Europe lobbycsoport londoni konferenciáján. A pártvezér felszólította Tony Blairt, "vegyen bátorságot, és tűzze ki a referendum időpontját jövő év június 5-re." Akkor lesz a 28. évfordulója annak, hogy 1975-ben a brit polgárok megszavazták a bennmaradást a Közös Piacban. Kennedy felszólította a kormányt, állítson fel pontos menetrendet az eurócsatlakozás fennmaradt akadályainak leküzdésére, köztük az euróval szemben erős font gyengítésére. Kennedy úgy vélte, hogy Nagy-Britannia már teljesítette a kormány által kitűzött öt gazdasági feltételt, és nincs ok arra, hogy ne tartsák meg a lehető legkorábbi időpontban a népszavazást.

Addig is mindazonáltal komoly meggyőzési munka hárul a Labour-gépezetre. Az euró megjelenése után sokan arra számítottak, hogy a britek lassan meg fognak barátkozni a közös pénzzel, a legutóbbi felmérés szerint azonban februárban 27 százalékra csökkent a januári 29 százalékról azok aránya, akik egy most tartandó voksoláson igennel szavaznának az euró nagy-britanniai meghonosítására; az ellenzők aránya változatlanul 56 százalék volt.

(MTI)

Ajánlat:

Minden az euróról
(Az Üzleti Negyed melléklete)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből